Näe, mida teised ei näe ⟩ Uskumatult uhke püramiidiga palee Kadriorus (4)

Kadrioru Plaza Foto: Konstantin Sednev / Postimees
Madis Kartau
, Kodustiil.ee toimetaja
Copy

Gonsori ja Vesivärava tänava nurgal laiuvat Kadrioru Plazat kirjeldavad selle autorid Vilen Künnapu ja Ain Padrik kui põhjamaist Guggenheimi. Nii nagu maailmakuulus kunstimuuseum nõuab ka see maja iga mööduja tähelepanu.

Kadrioru Plaza tekitab paljudes vastakaid tundeid, kuid hoone arendajat Arkadi Beinensoni see ei morjenda – pole ka põhjust. Kuni 700 tuhande euroni küündivate hindadega korterid on kõik omaniku leidnud ja tühjana seisab vaid üks äripind ning sellegi üle käib Beinensoni sõnul tihe rebimine. «Hetkel on laual kolm kandidaati. Tahame siia äri, millel oleks majaelanike jaoks mingi väärtus,» räägib ta ning lisab, et ootab praegustelt kandidaatidelt kirjandit teemal, miks just nemad valituks peaksid osutuma.

Nii nagu leidub kriitikuid, leidub ka teist samapalju, kelle jaoks on Kadrioru toretsev maja armsaks saanud. «Reaktsioon oli, aga nagu Vilen mulle kunagi ütles, on väga oluline, et inimestel tekib hoonet nähes emotsioon – olgu see hea või halb, vähemalt on. Meil on nii palju maju, uusi ja vanu, millest sõidame lihtsalt mööda ja ei pane neid kunagi tähele, aga siin tekib neil vähemalt huvi,» räägib Beinenson.

Uurides, kas Künnapu panus Kadrioru Plazale lõppes, kui viimane telling maha võeti, vastas Beinenson kiirelt, et vanameister on siiani maja arengus tegus. «Kuna ta on selle projekti vaimne isa, käib ta siin pea iga päev. Tal on palju ideid ja visioone, kuhu ja kuidas see hoone peaks edasi liikuma,» sõnas ta. Küsimuse peale, kas arhitekti sekkumine ka juhtkonnaga konflikte tekitab, vastati naeratusega ja öeldi, et juhtkond alles hakkab Kadrioru Plaza nüanssidest aru saama.

Loe intervjuud hoone arhitektidega SIIT

Elavatest taimedest sein

Plazasse sisenedes satud säravvalgesse aatriumi, mis tervitab rõõmsa roheseinaga, kus kasvab ligemale 900 taime. Hoone sisearhitekti Andro Kööpi sõnul olevat see kõige suurem avalik rohesein Eestis. Kuskil pidavat veel suuremgi olema, kuid sinna lihtsurelikke ei lasta. Läbi nelja korruse ulatuvat aatriumi kirjeldab Kööp sõnadega «maja valge süda». Kui Kadrioru Plaza paistab möödujale silma värvirohkusega, siis selle süda tantsib rahulikuma taktikepi järgi ning see ei ole juhuslik. «Igal erapinnal on siin oma lugu jutustada, seega hoidsime selle meelega puhtana ning kuna see toimib ka kunstisaalina, oleks siia liigsete värvide toomine tekitanud tohuvabohu,» põhjendab Kööp oma otsust.

Tõepoolest, kunstisaalina on aatrium kasutuse kenasti leidnud ning igaühel on õigus seda külastada. Tegemist on lausa nii ihaldatud näitusekohaga, et isegi Kööp ise moosis samaaegselt Beinensoni, et ka oma näitus sinna üles seada. Praegu seinal rippuvad maalid said sinna igatahes koostöös maalikunstnike liiduga ning näitus vahetub iga kahe kuu tagant.

Kuid mis siis ikkagi peitub nende uste taga, mis maja valget südant ümbritsevad? Ilmselt kõige põnevam üllatus on advokaadibüroo Sirel & Partnerid kontor. Astume valgest sügavate värvide maailma. Vahelduseks on tore näha, kuidas ettevõte näeb kõvasti vaeva, et kontorist midagi erilist teha. Džunglikarva vaip, betoon, kuld, kard, marmor ja samet – kõike seda ja rohkematki veel leidub siin hulga. Lisaks veel posutäis hirmkalleid maale seinal, nii mõnigi neist spetsiaalselt selle kontori jaoks tellitud. 

Hea energia magnetid

Vahekäigust kinni püütud kontori assistendiga rääkides selgub, et ettevõtte töötajad, ei pane uhkeid tööruume enam tähelegi. «Oleme sellega juba nii harjunud. Kui esimest korda siia sisse astusime, siis pani ikka ahhetama küll, aga nüüd on kõik kuidagi koduseks saanud,» räägib ta. 

Kadrioru Plaza kõige põnevam osa on aga selle pisikesed detailid, mis enamikele märkamatuks jäävad. Vilen on ühendanud Kadrioru Plazas mitmeid erinevaid kultuure ja nende sümboolikat – Egiptusest Islandini. Hoone katusel on püramiidid, mis ammutavad universumist head energiat, rõdu piiret kroonib viikingite ruun ning ka värvivalikud on tegelikult sügava tähendusega. Nagu ütlevad Vilen ja tema kolleeg Ain Padrik ise: «Selline funktsionaalsuse ja sümbolite sümbioosi rakendamine on meie loomingule omane juba aastakümneid. Kui Tartu vertikaalseks maamärgiks on meie projekteeritud Tigutorn siis Kadrioru Plaza on horisontaalne maamärk, mis paikneb erinevate asumite – Kadrioru, Kesklinna, Lasnamäe ja Sikupilli kohtumispunktis. Kõik see tagab hoonele positiivse energeetika ja elujõu»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles