Üksinda kodu loomas – Pamela Marani kuus õppetundi

Pamela Maran
, kirjanik ja koolitaja
Copy
06.11.2021, Tallinn. Pamela Maran esitleb raamatut „Luuüdini paljas“. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
06.11.2021, Tallinn. Pamela Maran esitleb raamatut „Luuüdini paljas“. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev

Kirjanik Pamela Maran vahetas suvel kodu ja toob tohutust viperustejadast välja kuus moraali, mida üksinda koduloomine talle õpetanud on. Suurimat õppetundi ei oska te aimatagi!

Mänguplats: pool maja 19. sajandi muinsuskaitse all olevas hoones. Kapitaalremont 10 aastat tagasi kvaliteetselt ja stiilselt.

Mängur: naine, üksi, kogemus koduloomisega nullilähedane.

Mänguaeg: 5 kuud.

Õppetund 1

Kõige kiiremini vajab uus elamine kööki, mida pole. Tarneajad keset suve on umbes kolm kuud.

Kui maksad rohkem ja kasutad kontakte, mida internetis saada pole, võib köögi saada ka kolme nädalaga.

Graniittasapinna tellin samuti kohast, mis lubab kõige kiiremat tarnet. Toonitan üle kuupäeva, millal vaja tasapind kätte saada. Kõik sobib, timm!

Igaks juhuks sean soolaleivapeo 2 nädalat pärast lubatud tähtaega. Et ikka kindel olla!

Kui kuupäev kukub, algab helistamine graniidipoistele:

«Nii, kas olete tulemas paigaldama?»

«Oi, kus teie tellimus on? Aa, leidsime üles. Ei-ei, me kahjuks ei jõua. Lepime homme kokku!»

Homme jõuab kohale.

«Kahjuks me ei jõua ka täna. Tuleme homme.»

Homme jõuab kohale.

«Kahjuks on meil palju tööd, tuleme homme.»

Pärast 15 sellist kõne on selge, et soolaleivapeoks ei ole köögil mingit tasapinda.

Moraal: sea soolaleivapidu kuu aega pärast viimase töö lubatud tähtaega.

Õppetund 2

Köök vajas ka ventilatsiooniauku. Leian tegijad.

«Tuleme homme!»

Homme jõuab kohale.

«Täna kahjuks ei jõua, tuleme homme!»

Homme jõuab kohale.

«Kahjuks kadus teie number ära ja ei saanud helistada, et tuleme homme.»

Foto: Erakogu

Homme jõuab kohale.

«Ausalt, HOMME tuleme.»

Lõpuks jõuab see pärishomme koos meestega kohale. Küsin, kas peaks äkki mööbli kinni katma tolmu tõttu. «Pole vaja!»

No nii igaks juhuks viskan siiski puurija ümber maalrikile.

Tunni pärast selgub, et kilest siiski olulist kasu ei tõusnud ning kuni teise korruse magamistoa vooditaguseni on kogu elamine peenikest punast tellisetolmu täis. Silm tõmbleb veidi nagu Shreki eeslil.

«See suur, et meil puur osutus liiga lühikeseks, tuleme homme tagasi!»

Olen just välja astumas, et sõita sünnipäevale, kust ma samuti «homme» tagasi tulen. Pean jätma kogu elamise täielikku ahastusse, sest HOMME tuleb ju nagunii koristada.

Homme saab auk seina ja pärast paarikümmet lisahommet saab kodu taas korda.

Moraal: homme ei tule mitte kedagi, tullakse TÄNA. Kui tegijad ütlevad «pole vaja», siis võib-olla natukene ikkagi on vaja.

Õppetund 3

Kraanist tuleb praktiliselt keevat vett. Meesterahvast külalised mainivad, et ÄKKI tuleks boileril temperatuuri reguleerida. Võtan selle plaani HOMME.

Ühel hetkel istun arvuti taga ja kuulan prahvatust ja suuremat veesolinat. Avan soojasõlme ukse ja sealt vahelt viskab auru nagu Türgi saunas, kuskilt voolab vett nagu kosest. Panen ukse kinni ja jooksen välisukse juurde. Igaks juhuks, kui boiler plahvatab vms.

Signalisatsioon hüürgab, vesi jookseb, telekas võtab aurusauna. Mõtlen, kellele helistada, aga mulle ei meenu hetkel, mis mu enda nimigi on.

Foto: Erakogu

Pärast kolme hingetõmmet meenub nimi, kellelt kodu ostsin ja ta saadab viie minuti pärast mehed asja uurima. Üks neist on Fantastilise Viisiku kadunud liige ja asub kangelaslikult keeva vee kose alt läbi ning sulgeb kraani.

Boiler oli tõesti liiga kuumaks keeratud ja toru andis järele. Kes oleks võinud arvatagi!

Moraal: kui mees ütleb, et midagi on korrast ära, siis tuleks sellega tegeleda KOHE, mitte HOMME.

Õppetund 4

Akendel pole kardinaid. Kõige optimaalsem paistab olevat voldikkardinate süsteem. Võtan pakkumise kahest kohast ja vahe on kahekordne.

Kallimas kohas võeti akende mõõtudelt paar millimeetrit maha, et kardinad sinna vahele mahuks.

Soodsamas kohas saab uuritud, et kas te ikka ka võtate paar milli maha? Njetu problemo!

Kardinad käes, selgub, et ikkagi ei võetud paar milli maha – kardinad ei mahu ette.

Saadan need tagasi ja nädala pärast on neil küljed maha saetud.

Panen kolme tuppa kardinad ette ära, lõikan üleliigsed nöörikesed ära. Selgub, et ajasin kaks akent sassi ja lõikasin ühe kardina nöörid liiga lühikeseks. Lapse toas on nüüd aken veerandi jagu paljas, sest voldik ei ulatu lõpuni.

Moraal: njetu problemo = toonita ja küsi uuesti üle, kas PÄRISELT KA sai nii, nagu plaanitud.

Ära lõika nööri kui enne pole üheksa korda üle mõõdetud.

Õppetund 5

Mööblitegija, kes valmistas köögi ja osa esikumööblist rõhutab igal võimalusel, kui soodsalt ta ikka mulle asju valmistab. Kui tema rõhutamine hakkab eriti kahtlaseks muutuma, võtan tema järgmisele hinnapakkumisele teisi pakkumisi kõrvale. Selgub, et tüüp teeb üle kahe korra kallimalt kui konkurendid.

Oleksin võinud seda muidugi aimata, kui taaskord kaks sõpra ütlesid, et äkki see väike kingariiul ei peaks maksma 750 eurot...

Moraal: isegi kui su personaalne mööblivalmistaja on saanud sulle suureks sõbraks, kes räägib sulle oma elust, rõõmudest ja valudest ning sulle tundub, et ta tõepoolest mõistab su üksinda suurekskasvamise valusid, siis VÕTA VEEL HINNAPAKKUMISI!

Õppetund 6

Istun voodil, kuulen plõksumist. Vaatan toas käputades ringi ja avastan loigu. Vaatan lakke – lekib! Kahe tunni pärast on magamistuba ja köök täis ämbreid, potte, panne, kausse, rätikuid ja linu.

Kuigi katus on pidanud truult vastu 10 aastat, siis just nüüd on see moment, mil ta otsustas kümnest erinevast kohast teada anda, et korstnapleki ning tormilise vihma võitluses jäi kaotajaks plekk.

Foto: Erakogu

Moraal: kuigi nüüd tõmblevad mul juba mõlemad silmad nagu Shreki eeslil, pakub südamerahu teadmine kodukindlustusest ning punktist notariaalses lepingus, et mõistliku aja jooksul võib kinnisvara müüjale esitada ka pretensioone. Ehk siis – kui ostad kodu suvel ja sügisel laseb katus läbi, siis on see müüja vastutus. Pretensioonideni seekord ei jõua, sest kodumüüja on äärmiselt mõistlik ja hoolitsev ning saadab abi taaskord esimesel võimalusel.

Suurim moraal: kõige suuremat turvatunnet pakub Eesti mehe tugi ja toetav õlg. Olgu selleks või sõbrad või sõbranna mehed – väärtustan nende olemasolu, teadmiseid ja nõuandeid taevaste kõrgusteni! Kui neid parasjagu pole, tuleb õppida läbi plahvatuste ja möödapanekutega! Hurraa!!

Pamela Maran lasi oma elulistest katsumustest ning ego õppetundidest välja raamatu «Luuüdini paljas. Lood egost ja sisemisest valgusest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles