Aeg oma niiduseadmed talveunne saata

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Ilmateade lubab aina külmemaid päeva- ja öötemperatuure. Kuna robotniidukid ja kõik akutehnoloogial töötavaid seadmed, aga ka survepesurid on tundlikud miinuskraadidele, tuleb need aegsasti talveks soojemasse ruumi hoiule panna.  

Ülejäänud niiduseadmed, sealhulgas bensiinimootoriga niidukid, tuleb panna talveks hoiule vähemalt kuiva ja ilmakindlasse kohta. Robotniidukeid, akuseadmeid ja ka survepesureid tuleb aga kindlasti hoiustada plusskraadide juures.

«Survepesureid seetõttu, et veest päris tühjaks neid ei ole võimalik saada ning külmakraadidega võib vesi pesuris ära jäätuda ja masinat lõhkuda,» selgitab Husqvarna tootespetsialist Andrus Soomer.

Akude ületalve hoiustamisel tuleb eelnevalt veenduda, et need on laetud vähemalt 30-50 protsendi ulatuses. «Pikal hoiustamisel võivad liiga tühjad akud voolust tühjaks joosta. Uuemate akude BMS süsteem lülitab väga tühja aku ohutuse huvides täielikult välja nii, mistõttu hiljem ei ole neid võimalik kasutada,» lisab Soomer.

Enne hoiustamist puhasta!

Kõik muruniidukid (robotid, traktorid, tavaniidukid jne) vajavad enne «talvekorterisse» minekut puhastamist. See tagab masinate pikema eluea ning ka selle, et garaaž või muu hoiustamisruum ei hakka murujääkide lagunemise tagajärjel ebameeldivalt lõhnama. «Kui niiduk ei ole rohujääkidest korralikult puhastatud, hakkavad metallist korpusega masinatel happelised rohumahlad metalli «sööma». Kuigi plastmassist korpusega niidukid ei korrodeeru, hakkab mustus ka nende korpuse all elama ja talve jooksul tugevalt lõhnama,» räägib Soomer.

Kõikide niidukite puhastamiseks võib kasutada tavalist harja. Tavaniidukite, traktoritel ja raideritel ka voolavat vett, kuid mitte survepesurit – kõrgsurvega veejuga võib kahjustada erinevaid tihendeid ja pöörlevaid laagreid.

Bensiinimootoriga niidukitel vajavad enne hoiustamist tähelepanu ka õli ja bensiin. «Juba läbitöötanud õlid muutuvad põlemise tagajärjel happelisemaks, mis võib pikal hoiustamisel mõjuda halvasti niiduki mootorile. Seega tuleks enne masina hoiule panemist vana õli välja võtta, uus õli asemele panna ning niiduk ka korra käima tõmmata – nii jõuab uus õli ka kolvide, silindrite ja teiste osade vahele,» juhendab Soomer.

Soomeri sõnul tuleks enne bensiinimootoriga masina talveks hoiule panekut ka selle bensiinipaak tühjaks lasta või kasutada alkülaatbensiini, mis ei vanane ka pikal hoiustamisel. «Tavaline tanklabensiin kipub õhu käes oksüdeeruma ja vananema, mis ei mõju häsi masina mootorile. Kui soov on jätta ületalve niidukisse bensiini, siis peaks juba viimastel niitmiskordadel kasutama alkülaatbensiini,» lisab Soomer.

Robotniidukite omanikel on võimalik anda masin talveks hoiule professionaalse hooldaja kätte, kes roboti ise korralikult puhastab ja õigesti hoiustab. Lisaks tehakse ametlikus hoolduses robotile tarkvara uuendused, kontrollitakse aku ja elektroonika korrasolekut, asendatakse terad jpm.

«Kui robotniiduki omanik tahab masinat aga ise hoiustada, siis tasub enne selle «talvekorterisse» panekut puhastada lisaks roboti kõhualusele ka pealmise kaane ja korpuse vaheline ala. Lisaks robotile tuleb maast üles võtta ka laadimisjaam, selle juhtmeotsad määrdega kokku teha ja kilekott ümber siduda, et juhtmed oleksid niiskuse eest kaitstud,» räägib Soomer.

Survepesur tuleks aga enne talveks hoiule panekut veest võimalikult tühjaks lasta, et külma saabudes jäätudes paisuv vesi masinat katki ei teeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles