TEE MÄRKMEID ⟩ Kuidas vähendada elektri tarbimist?

Kodu.postimees.ee
Copy
Mõistlik on seinast välja tõmmata seadmed ja akulaadijad, mida igapäevaselt ei kasutata.
Mõistlik on seinast välja tõmmata seadmed ja akulaadijad, mida igapäevaselt ei kasutata. Foto: Pexels / CC0 Licence

Elektri ennekuulmatu hinnatõusu valguses on oluline keskenduda võimalustele ja käitumismustritele, mis aitavad olulisel määral vähendada kalli hinnaga elektri tarbimist, vahendab kinnisvaraportaal City24.

Uue maja valijatel on võimalusi rohkem õigete otsustega vähendada märkimisväärselt elektritarbimist, valides energiasäästlikke, põhjalikult projekteeritud kütte- ja ventilatsioonisüsteeme ning soojuspidavate tarinditega kvaliteetselt ja funktsionaalselt planeeritud maja. Kui koduvahetus ei ole päevakorras, siis on võimalik ka väikeste muudatuste ja harjumustega vähendada elektri tarbimist.

Lülita välja üleliigne valgustus

Lülitades välja kaks 100-vatist pirni kaheks tunniks päevas on võimalik kokku hoida 15€ aastas. Kõige mõistlikum on kõik pirnid vahetada välja LED-pirnide vastu.

Kasuta töövalgusteid

Lülita töö ajaks laevalgustid ja muu ruumivalgustus välja. Kasuta selle asemel laualampi või töötasapinna valgustust.

Aknakatted

Aknakatteid targalt kasutades on võimalik vähendada nii küttevajadust külmade ilmadega kui ka jahutusvajadust kuumade ilmadega. Mõistlik on talvel hoida päevasel ajal lõuna ja läänepoolsed aknakatted avatuna ning päikese loojudes kinni katta. Selliselt on tagatud päikse maksimaalne küttetegur ja öisel ajal täiendav soojapidavus.

Pesudistsipliin

Lühemad pesuajad dušši all, pesu ajal vee mõistlik kasutus, habet ajades ja hambaid pestes vee kinni panemine võivad aasta lõikes säästa 100 eurot ja enam. Dušši ja kraanide düüsid on mõistlik välja vahetada vett säästvate tehnoloogiatega, mis tagavad sama surve oluliselt väiksema vee kogusega.

Ruumide temperatuur

Soovituslik ruumide temperatuur võiks olla vahemikus 20°-22°C. Magamistubades eelistatakse ka jahedamat 18°C. Paljud on harjunud aga toas hoidma 24 ja enam soojakraadi. Vaid 2 kraadi ruumide temperatuuri vähendades hoiab kokku umbes 5 protsenti energiakulu.

Mitte kasutuses seadmed

Mõistlik on seinast välja tõmmata seadmed ja akulaadijad, mida igapäevaselt ei kasutata. Seadmete ootel oleku energiatarbimine võib hõivata koguni 10 protsenti kogu majapidamise elektriarvest. Kui koduses majapidamises on kasutusel enam kui üks külmkapp, siis tuleb selle vajadust objektiivselt hinnata. Aasta lõikes ulatub vanema generatsiooni külmkapi energiakulu kümnetesse eurodesse, mis võib kokkuvõttes olla kulukam kui külmutuses olevad hoidised. Isegi hooajapõhine kasutus on siinkohal mõistlikum kui aastaringselt masinat töös hoida.

Pesu pesemine

Pesu on mõistlik pesta nädalavahetustel (reeglina soodsamad hinnad) ja järgida enne masina kasutamist elektri börsihinda. Masin võiks iga pesu ajal olla vähemalt ¾ täituvusega, et suurendada tööefektiivsust ja vähendada pesukordade arvu. Pesu kuivatamine restil võib säästa aastas koguni 65€ ja aitab ühtlasi tagada külmade ilmadega parema õhuniiskuse.

Loe rohkem kinnisvaraportaalist City24!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles