Mineraalainetest on rukkileivas olulised kaalium, magneesium, fosfor, tsink, kaltsium, raud ja seleen. Eriti vajalikud on magneesium ja kaalium, mis koos tsingi ja seleeniga aitavad kaasa südame- ja veresoonkonna haiguste, eesnäärme healoomulise suurenemise ja suhkurtõve vastases profülaktikas. Rukis omab vähitekitajate suhtes pärssivat toimet, kuna sisaldab antioksüdante (tanniin, alküülresortsiin, fütiinhape).
Oluline tähtsus rukki keemilises koostises on kiudainetel, mis on vajalikud soolestiku töö reguleerimiseks ja vere kolesteroolitaseme hoidmiseks. Toitumissoovituste kohaselt peab inimene toiduga saama 20–25 g kiudaineid päevas. Täisterajahust rukkileiva 100 g kuivaines on umbes 10 g kiudaineid, seejuures u 2 g ligniini. Seega vajaliku päevase kiudainete koguse saame 150–200 g rukkileiva söömisel.
Traditsioonilise rukkileiva kõrval valmistavad pagarid ka peenleiba, vormileiba, põrandaleiba ning koorileiba. Neist tervislikem on täisterajahust valmistatud rukkileib. Rukkipüülist valmistatud peenleib on tagasihoidlikuma toitainesisalduse ja kõrgema kalorsusega. Parimaks loetakse juuretise baasil valmistatud leiba, mis on kergemini seeditav ja millest on toitaineid parem omastada.
Rukkileib on meie kultuuriruumis ajalooliselt olulise tähendusega ja väärib seetõttu suuremat tähelepanu. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja algatusel on käimas rukkileiva teavituskampaania.
Eesti Leivaliit veab iga-aastast leivanädalat. Lisaks leiab nende kodulehelt hulgaliselt retsepte, kus üks komponente on rukkileib.
Rukkile laialdasema tähelepanu pööramiseks on Eesti esitanud ÜROle ettepaneku kuulutada aasta 2025 üleilmseks rukkiaastaks, sest rukkil ja sellest valmistatud rukkileival on väärikas koht igaühe toidusedelis, aidates kaasa tasakaalustatud ja tervislikule toitumisele.