Rõngu kuulsaim maja pandi müüki!

Kodu.postimees.ee
Copy
Rõngu kõrts.
Rõngu kõrts. Foto: KV.EE

Rõngu alevikus on müüki tulnud üks uhkemaid kõrtsihooneid Eestis – Rõngu kõver kõrts. 

Aleviku keskel asuv kõrtsihoone on paljudele, eriti lõuna-eestlastele, tuttav. Muinsuskaitse all oleva hoone tuum on ehitatud 19. sajandi algul. Siis tegutses seal sakstekõrts. Esikülje ehitamiseks kasutati kohaliku mõisa telliselöövis põletatud kollakaid telliseid, viilkatus kaeti lamedate katusekividega ja soklikivid raiuti graniidist. Paar aastakümmet hiljem ehitati hoonele kaks tiiba, mis küll natuke hiljem lammutati, kuid taastati 1987. aastal. Ehitusel kasutati punaseid telliseid ning katus kaeti katusekividega.

Rõngu kõrts.
Rõngu kõrts. Foto: KV.EE

Hoone ajalugu on kirju kui tedremuna. Siin on tegutsenud lisaks kõrtsile veel postijaam, veski, masina-traktorijaam ning iseseisvuse taastamise aegu kõrts ning õllebaar.

Rõngu kõrtsis asuv muuseum.
Rõngu kõrtsis asuv muuseum. Foto: KV.EE

Praegu on hoones neli rentnikku: pruulikoda, ehitusmaterjalide kauplus, muuseum ja fotograaf. Nende käsutuses on kaks kolmandikku esimese korruse ruumidest. Keldrikorrus on aga täiesti tühi. Kasutamata ruumides leidub rohkelt nostalgilist kraami aegadest, kui neis tegutses kauplus, kõrts ja baar.

Rõngu kõrts.
Rõngu kõrts. Foto: KV.EE

Rõngu aleviku südameks olev põneva ajalooga maja on valmis uueks uhkeks peatükiks. Miks mitte puhuda sellele täiesti unikaalsele hoonele uuesti eluvaim sisse! Huvitundjad saavad kuulutusega lähemalt tutvuda SIIN.

Rõngu kõrts.
Rõngu kõrts. Foto: KV.EE
Copy
Tagasi üles