Kriitikud pahandavad, et Pariisi Jumalaema kirikust tehakse lõbustuspark (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pariisi Jumalaema kiriku restaureerimine.
Pariisi Jumalaema kiriku restaureerimine. Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters / Scanpix

Pariisi Jumalaema kiriku restaureerimise ümber lahvatas uus tüli, kui selgus, et selle sisemusele antakse «turistisõbralik» ilme. 

Pihikambrid, altarid ja skulptuurid asendatakse moodsa kunsti ning valgus- ja helisüsteemidega, et luua «emotsioone tekitavad ruumid». Külalised juhatatakse kirikust läbi mööda «avastusteed», mis läbib erinevaid teemasid käsitlevaid ruume, millest näiteks üks keskendub keskkonnale. Daily Telegraphi kätte jõudnud plaanides seisab veel, et seintele kuvatakse projektoritega psalme erinevates keeltes, ka näiteks mandariini keeles, kuna Jumalaema kirikut külastab igal aastal palju Hiina turiste. 

Kriitikud ei ole aga sellest plaanist kuigi vaimustunud ning lajatavad, et Prantsusmaa ühest kuulsaimast hoonest tehakse odav Disneylandi koopia. Kui kirik 2019. aastal tules osaliselt hävis, tuldi lagedale ideega anda kirikule kaasaegne ilme. See aga pahandas prantslasi niivõrd palju, et sekkuma pidi lausa president Emmanuel Macron, kes käskis kiriku taastada selle algsel kujul. Loe selle kohta lähemalt SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles