Juhul kui üldtuntud nimetust pole või seda ei kasutata, saab kasutada nimetust, mis kirjeldab toitu ja vajaduse korral toidu kasutust. Kirjeldavad nimetused on näiteks kohupiimakook mandlilaastudega, jogurt marjade ja müsliga, praetud rääbis tomatikastmes, marineeritud kuuseriisikad ning köögiviljasegu praadimiseks.
Nimetustest rääkides on oluline märkida, et kaubamärk ega väljamõeldud nimetus ei asenda toidu nimetust. Kaubamärk võimaldab eristada ühe tootja tooteid teise tootja identsetest või sarnastest toodetest. Selle järgi saab tarbija aru, kes on toote pakkuja, kuid see ei anna tarbijale selget ettekujutust toote olemuse kohta, mistõttu tuleb kaubamärgile lisada ka toidu tegelik nimetus. Väljamõeldud nimetuse kasutamisel tuleb samuti arvestada, et selline nimetus pole toidu iseloomustamiseks piisav. Väljamõeldud nimetusele lisaks või selle asemel tuleb kasutada asjakohast nimetust. Näiteks nimetuse pidupäevatort esitamine ei ole piisav, juurde tuleb lisada ka sobiv kirjeldav nimetus, mis võib olla näiteks šokolaadi-küpsisetort maasikamoosiga.
Toidule sobiva nimetuse valimisel tuleb silmas pidada eespool kirjutatut ning arvestama peab, et toidu nimetus ei tohi olla tarbijat eksitav. Eksitavaks saab pidada näiteks olukorda, mil toidu nimetus viitab toidu eriomadustele või rõhutab toidus sisalduvaid või selles puuduvaid koostisosi (ka toitaineid), kuigi selliste omadustega on kõik samalaadsed toidud. Näiteks ei tohi kasutada nimetust säilitusainevaba õunamahl, kuna mahlale pole säilitusainete lisamine lubatud, mistõttu on kõik mahlad võrdselt säilitusainevabad. Eksitav on ka toidu nimetuses mingi koostisosa rõhutamine, kui see koostisosa on osaliselt või täielikult asendatud mingisuguse teise koostisosaga (nt nimetuses rõhutatakse vahukoort, kuid osa vahukoorest on asendatud taimset rasva sisaldava vahukreemiga). Eksitavad toidu nimetused on näiteks meekook, milles on vaid 1% mett, võikeeks, mis sisaldab vaid 2% võid, šokolaadiglasuur, kui on kasutatud ainult kakaod, mitte šokolaadile vastavaid koostisosi (kakaovõid), ning vegan juust (juust on seaduslik nimetus, mida tohib kasutada üksnes piimast valmistatud toote puhul).
Kokkuvõttes peab toidu nimetus olema täpne ning peegeldama selle tõelist olemust, et tarbija saaks teha teadlikke valikuid. Selleks tuleb toitu turustada sobiliku nimetusega, mille tarbeks hakkame Maablogis edaspidi tutvustama erinevate toidugruppide nimetusi.