- Oskamatu kogemus: parmuhais käis üle pea, hea see plöga just ei olnud!
- Oskaja kogemus: hõrk roog vähimagi vaevata! Milles peitub saladus?
- «Sellest saab kindlalt mu uus hitt-roog! Kõik arvavad, et ise tehtud!»
SÕPRADEGA KÖÖGIS. Kuidas sõpru muljetavaldavalt võõrustada, nii et ise ka ülearu palju vaeva nägema ei peaks? Tee fondüüd. Juba selle söömine ise on meelelahutus. Juustukuningate asjatundja Merit Miller annab nõu.
Et kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest, kuidas õnnestus minu esimene fondüü. Võtsime selle ette koos sõpradega, neid oli kenake hulk ja igaüks üritas roa valmimisse targa nõuga panustada. Kasuks see just ei tulnud. Meie kokakunsti meistriteos meenutas sültjat klimbisuppi viinaga.
«Kuidagi tahke on,» arvas kausi kallal askeldav prillidega noormees Madis. «Viina on vist vähevõitu.» Lisas tubli sortsu. Retseptis ju oli! Lausa 2 cl. Aga samapalju suras hulka ilmselt iga liige meie kümnepealisest kambast. Kui olime ollust mitu tundi keetnud, polnud ühtlasest koostisest ikka veel lõhnagi, aga parmuhais käis üle pea. Andsime alla ja ajasime plöga alistunult näost sisse. Hea just ei olnud.
Valmissegu keevasse vette
Vahepeal läks mitu aastat, mille jooksul fondüü omandas mu silmis eristaatuse nagu iga asi, millega ise hakkama ei saa. Prantsusmaal või Šveitsis matkates tellisime seda alati. Aga et teeks ise uuesti? No ei...
Selle aasta detsembris maandusime seltskonnaga Juustukuningate stuudios. Suur oli mu üllatus, kui Merit Miller reipal häälel hõiskas: «Me teeme fondüüd! See on üliülilihtne ja sobib ideaalselt neile, kes ise süüa teha ei armasta. Igaüks saab hakkama!» Igaüks?! Hm...
Kuid selgus, et juustuspetsil oligi tõsi taga! Selmet ise mässata, on võimalik osta pakike valmis fondüüd. Meie katsetame Kaltbachi valmissegu, 450-grammise paki saab 14,95 euro eest. Ajad vee keema ja keerad tule maha ning viskad fondüü ühes pakiga pooleks tunniks tulisesse vette sulama.