PILDID Haruldane pakkumine! Puhu Eikla mõisale uus elu sisse

Kodu.postimees.ee
Copy
Eikla mõis.
Eikla mõis. Foto: KV.EE

Üks omapärasemaid puidust mõisahooneid Eestis asub Saaremaa saarel. 17. sajandil rajatud Eikla rüütlimõis on nüüd müügis ja valmis järgmiseks peatükiks.

Mõisa rajajateks olid von Nolckenid, hiljem aga oli mõis von Ekesparrede aadliperekonna omanduses. Mõisa võõrandamisjärgselt tegutses hoones pikka aega kohalik kool, kuid käesoleval ajal on mõis taas von Ekesparrede aadliperekonna omanduses.

Imeline mõisahoone on ehitatud 1879. aastal. Hoone peasissepääsu ees laiub avar esiväljak, mille keskel troonib dolomiidist ehisvaas. Peahoonet ümbritseb 1,1 hekteri suurune mõisapark. Siit leiab nii väärikaid tamme-, vahtra- ja pärnapuid ning kauneid väravaposte. Osaliselt on säilinud ka paekiviaed. 

Eikla mõisa peasissepääs.
Eikla mõisa peasissepääs. Foto: KV.EE

Kõrge viilkatusega mõisahoone on ühekorruseline, kuid teine korrus on osaliselt välja ehitatud. Põhiosa on säilinud võrdlemisi originaalsel kujul. Hoone esifassaadi ilmestab suursugune sissepääs koos kahele massiivsele dolomiit sambale toetuva varikatusega. Erilist tähelepanu väärib ka hoone unikaalne kahetiivaline välisuks ja selle ning tuulekoja ukse kohal asuvad kauni raamistusega valgmikaknad.

Mõisapark.
Mõisapark. Foto: KV.EE

Hoonel on palju väärtuslikke ja põnevaid puitdekoori elemente. Esifassaadi ilmestavad eri suuruses ja stiilis aknad. Esifassaadi paremal tiival asuvatele akendele annavad iseloomu kaunid ehiskarniisid.

Mõisa peahoone kogupindala 571 ruutmeetrit, ehitusalune pind 501 ruutmeetrit. Lisaks kõrge ja avar pööning mida on võimalik soovi korral välja ehitada. Maja all asub ka kelder.

Peahoone sisevaade.
Peahoone sisevaade. Foto: KV.EE

Mõisas on hetkel 18 erineva funktsiooniga ruumi. Neist teisel korrusel üks tuba koos trepihalliga, kust algselt oli pääs ka hoone ette avanevale rõdule. Hoonel on kaks sissepääsu – peasissekäik mõisa ees ja eraldi sissepääs maja parempoolsel küljel.

Eikla mõisahoone ei ole muinsuskaitse alune objekt, jättes vabamad käed renoveerimiseks. Huvilised saavad müügikuulutusega tutvuda SIIN.

Copy
Tagasi üles