On kõlanud arvamusi, nagu oleksid kaasaegsed nisusordid justkui toksilisemad kui vanemad, 60 aastat tagasi aretatud sordid. Ühest kinnitust sellele ei ole. Nisu geneetiline mitmekesisus on suur nii vanade kui ka uute sortide puhul ning reaktsioone võivad tekitada mõlemad.
Ürgne nisu ei pruugi olla parem
Ühest vastust küsimusele, kas tänapäevased nisusordid on n-ö mürgisemad kui vanemad, ei ole. Kõik oleneb siiski konkreetse inimese nisutundlikkusest.
Nisutalumatusest on hakatud enam rääkima, sest infot teema kohta on rohkem, samuti võimalusi selle diagnoosimiseks. Näiteks seos tsöliaakia ja nisutarbimise vahel tuvastati alles 1950. aastal, nii et varem tsöliaakia esinemist seedetrakti teistest haigustest ei eristatud. Tsöliaakia puhul on tegu kroonilise autoimmuunhaigusega, mille esinemisel ei tohi haige süüa peale nisu ka rukist, otra ega kaera. Esineb ka tsöliaakiaga sidumata gluteenitundlikkust, mida kirjeldati esimest korda alles 1980ndatel ning viimasel ajal on seda uuesti intensiivselt uurima hakatud.
D. Kasarda väidab oma uuringus, et selgeid tõendeid nisu gluteenisisalduse suurenemise kohta Ameerika Ühendriikides 20. sajandi jooksul ei ole. Tsöliaakia on sajandi teisel poolel tõepoolest sagenenud, kuid nisu aretamine kõrgema gluteenisisalduse suunas ei tundu olevat selle põhjuseks. Oma rolli võivad mängida hoopis muutused nisu- ja gluteenitarbimise kogustes.
Gluteeni võib tänapäeval leiduda nii poes müüdavates rukkileibades, kastmetes, puljongikuubikutes, küpsetuspulbris, õlles, vorstides, magustoitudes kui ka isegi kosmeetikatoodetes ning ümbrikuliimis. Kui sööme tervisliku tootena tööstuses küpsetatud täisteratooteid, siis ka sinna on lisatud gluteeni, et toode parem välja näeks. Seega võiks uurida, kui palju inimesed gluteeni varjatult tarbivad.
Mis aga tänapäeval nisutundlikkuse teemadest rääkimisel on kõige tähtsam – vanasti kasutatud saiaküpsetusmeetodid erinesid tänapäevastest. Selgeks on saanud, et nisusaia söömine tekitab vähem probleeme, kui on kasutatud pika fermenteerimisajaga meetodit ehk nn juuretisega saia. Hoolega tuleks jälgida, et saiale ei lisataks küpsetusprotsessis lisagluteeni ega muid lisaaineid. See võib olla isegi määrav nisutundlikkuse teemat lahates. Lisaks võivad nisuvalgu koostist mõjutada ka kasvuolud – kasvuaegne väetamine, õhutemperatuur ja niiskus.