Kasemahl on supertoit: loe, miks see nii on

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kasemahla on siinmail joodud aegade algusest. Traditsioon kasemahla juua on läbimas omamoodi renessanssi ning seda väga heal põhjusel – kasemahl teeb ihule head. Nopri talu rahvas kirjutas oma blogisse pika jutu, miks kasemahl tervisele hea on. 

Eesti rahvameditsiin teab kasemahla kui head neeruturgutit. Reuma, podagra (ainevahetuse häire) ja lihaspinge vastu soovitatakse kevadisi kasemahlakuure. Kasemahl sisaldab palju head, nagu näiteks: vett, glükoosi, ksülitooli, fruktoosi, vitamiine, karoteene, taimseid hormoone, saponiine, õunhapet, valku, rauda, fosforit, kaltsiumi, naatriumi, kaaliumi, magneesiumi, tsinki, vaske, mangaani ja isegi räni.

Samuti sisaldab kasemahl antioksüdante, flavonoide nagu kvertsetiin, mis vähendab põletikku ja toetab hormooninsuliini toimet. Kvertsetiini kasutatakse sageli allergiate korral, see tugevdab südame veresooni, alandab kõrget vererõhku ja aitab veepeetust vähendada.

Kasemahla sisaldab küll erinevaid suhkruid: glükoosi, fruktoosi, ksüloosi ja sahharoosi, kuid nende sisaldus mahlas on kaduvväike, kõigest 0,5-1 protsent. Seetõttu soovitatakse kasemahla dieedipidajatele. Orgaanilistest ühenditest leidub kasemahlas ka erisuguseid orgaanilisi happeid. Just suhkrute ja hapete vahekord määrab tajutava hapukas-magusa maitse. Kuna värskes kasemahlas on aga mõlemat äärmiselt vähe, siis tundubki kasemahl pigem maitsetuna.

Kasemahlas sisalduvaid taimseid mikroelemente on inimorganismil kerge omastada – meie keha suudab seal leiduva kiiresti ja tõhusalt ära kasutada. Kasemahl aitab viia kehast välja sinna kuhjunud toksiinid ja mürgid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles