ÜLESKUTSE ⟩ Riik võiks kaaluda ilutulestikuvahendite kasutamise täpsemat reguleerimist

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Ilutulestik Rakveres. Pilt on illustreeriv.
Ilutulestik Rakveres. Pilt on illustreeriv. Foto: Marianne Loorents/Postimees Grupp

Kuigi Eesti Korteriühistute Liit manitseb juba kümme aastat ilutulestikust kortermajade vahel loobuma, päädib aastavahetus peaaegu alati pürotehnikast põhjustatud põlengutega

«Hoiatustele vaatamata ei hooli kahjuks mõni inimene absoluutselt teiste tervisest ja varast,» kõlab Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi karm hinnang.

«Väga kurb on lugeda teadet, kuidas pürotehnikast alguse saanud põlenguid oli aastavahetusel Eestis kokku 17, millest suurim leidis aset Tallinnas Lasnamäel, kus rõdule kukkunud ilutulestiku rakett süütas seal asunud rehvid,» räägib Mardi.

Korteriühistute juhtide jaoks möödub kahjuks pühadeaeg igal aastal südamevärinal: kas seekord meie maja pääseb? Ega mõni huligaan majade vahel ilutulestikurakettidega möllama ei hakka?

Tihti asutakse ilutulestikuvahendite kallale joobes, omamata ohutusnõuetest vähimatki aimu või satuvad ilutulestikuvahendid alaealiste kätte. «Suurte majade vahel pole palju vaja, et õnnetus oleks käes,» nendib Mardi. Samuti kurdetakse müra ja jäätmete üle, mida ilutulestikuvahenditega detsembrikuus tekitatakse. «Tuleb ainult kaasa tunda neile lemmikloomaomanikele, kelle akna all hämardudes nagu sõda lahti läheb.»

Mardi sõnul võiks kaaluda ilutulestikuvahendite kasutamise täpsemat reguleerimist. «Paljud riigid on siin seadnud karmid reeglid. Näiteks Saksamaa keelas ka tänavu ilutulestikuvahendite müügi, eesmärgiga vähendada pürotehnikaõnnetustest tingitud koormust koroonaviiruse laia leviku tõttu niigi ülekoormatud meditsiinile ja osad liidumaad on juba teatanud ka kohtadest, kus ilutulestiku tegemine on täielikult keelatud. Inglismaal on aga eraisikutel ilutulestiku kasutamine tänavatel ja teedel keelatud,» toob ta näiteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles