SÕNA EKSPERDIL ⟩ Kuidas valida köögi õhupuhastajat?

Kodu.postimees.ee
Copy
Õhupuhasti valimisel peaks alustama sellest, kas köögis, kuhu kööki planeeritakse/ on olemas ventilatsiooni ava. Kui on olemas ava või selle tegemise võimalus, siis sobivad kõik väljatõmbega õhupuhastajad.
Õhupuhasti valimisel peaks alustama sellest, kas köögis, kuhu kööki planeeritakse/ on olemas ventilatsiooni ava. Kui on olemas ava või selle tegemise võimalus, siis sobivad kõik väljatõmbega õhupuhastajad. Foto: Pexels / CC0 Licence

Köögi õhupuhastajate maailm on väga suur ja lai. Selleks, et valida just oma perele, köögile ja söögitegemise harjumusele sobilik õhupuhastaja, soovitab Eesti köögidisainer Hiie Härm valikut piiritleda, kitsendada.

Millised õhupuhastajad üldse olemas on?

Alustan kõigepealt hoopis sellest, milliseid õhupuhastajaid üldse olemas on.

Need on kas integreeritavad või vabalt seisvad. Mõned salongid nimetavad neid ka eraldi seisvateks

Integreeritavad jagunevad omakorda – kapi sisse integreeritavateks, tööpinna sisse integreeritavad ning lakke integreeritavad.

Õhupuhastaja kapi sees saab olla kas täis-integreeritav ehk kogu masin on kapis peidus ja ainult kapi põhja all on õhupuhastaja filter, mille läbi toimub toidu aurude ja rasva eemaldamine.

Teine variant on teleskoop-õhupuhastaja, mis on ka suuremas osas kapis peidus, kuid kapi serva all on ca 40 mm paksune rest või serv, mida siis saab ettepoole tõmmata ning seeläbi suureneb õhupuhastaja pind, millega ta toidu aure kinni püüab.

Tööpinna sisse integreeritav õhupuhastaja on tavaliselt pikliku ristküliku kujuga ning ta paigaldatakse tavaliselt pliidi taha serva. Tema mootor jääb tema alla, ehk köögikapi sisse.

Väljatõmbe koht läheb kas läbi põranda majast välja või siis on õhupuhastaja retsirkuleerimise süsteemiga, mis tähendab, et sisse imetav aur ja õhk puhastatakse toidulõhnadest ning rasvast ning seejärel juhitakse kapi alt sokli kaudu kööki tagasi

Teine variant ja väga kiirelt arenev suund on õhupuhastaja, mis on pliidi sisse integreeritud, sisse ehitatud. Tavaliselt on need pliidi keskel, ümmargused avad, mõnikord ka ristküliku kujulised, mis imevad enda ümber olevatest pottidest ja pannidest tõusva auru alla tagasi.

Kiidetakse mõlemaid variante. Aga kui mõelda füüsika seisukohast, siis aur tõuseb ikka ülespoole. Nii, et minu arvates pliidi tagant ülestõusvad õhupuhastajad peaksid olema tõhusamad.

Lisaks ka see, et pannilt pritsivat rasva saab klaasist õhupuhastajalt kergelt maha pesta, aga ülejäänud tööpind köögisaarel jääb puhtaks. Õhupuhastaja võtab selle pritsimise kinni.

Lakke integreeritavad õhupuhastajad on tavaliselt köögisaare kohal. Kui köögi joonised tehakse valmis juba maja planeerimise käigus, siis saab ilusti ehitada nii, et õhupuhastaja on laega ühel tasapinnal.

Teine võimalus on tekitada allapoole lastud lae osa (ripplagi), kuhu siis õhupuhastaja ja tema ventilatsioonitoru paigaldada. Ripplagi peab lõppema ühes servas välisseinaga, kust siis vent toru õue suubub.

Lae-õhupuhastajad lülitatakse tööle puldiga. Sellist õhupuhastajat kasutatakse sageli siis, kui köögisaare taga on ilus stiilne köögimööbel ja ei taha rikkuda vaadet ühegi kandilise ega ümmarguse kobaka õhupuhastajaga, mis on saare kohal rippumas.

Kõige sagedamini soovitan mudelit, kus on mootor eraldi pööningul või õues. Samas, alati pole see võimalik nii panna, kuid lakke integreeritavaid on ka selliseid, kus mootor on õhupuhastaja küljes.

Eraldiseisvad õhupuhastajad

Teine suurem grupp on eraldiseisvad õhupuhastajad. Ka need jagunevad omakorda – seinapealsed, lae-kinnitusega ning eraldi tooks välja disain-õhupuhastajad.

Seinale kinnitatav õhupuhastaja on kas moodsa kaldus klaasiga või kandilise tagurpidi T-kujuga või siis lihtsalt kandiline või ümmargune toru.

Need paigaldatakse siis, kui seinakappe kööki ei tule või soovitakse kasutada õhupuhastajat disaini elemendi ehk pilgupüüdjana. Sellisel juhul peab alati jätma tema kõrvale tühja seinapinda, et õhupuhastaja ilu esile tuua.

Lakke kinnitatavad õhupuhastajad on teise nimetusega ka saare õhupuhastajad. Need võivad olla samamoodi kas tagurpidi T-kujulised või kandilised, ümmargused torud.

Eraldiseisvaid õhupuhastajaid on olemas ka retro-stiilis ja selliseid lambi-moodi rippuvaid. Valik on tegelikult väga suur, aga minu peamine eelistus on olnud õhupuhastaja kapi sisse peitu panna.

Veel on üks omapärane õhupuhastaja liik – selline, mis puhastab õhku mitte ainult köögilõhnadest, vaid ka ruumis lendlevatest viirustest, bakteristest jms. E.ion on patendeeritud süsteem.

Seda nimetatakse ka koduse värske õhu tootjaks. Sobib hästi allergikutele ja linnainimestele, kel ümber palju autoliiklust. See õhupuhastaja puhastab ja monitoorib kodust õhku pidevalt.

Seadmel on külje peal roheline lehekene, kui see on roheline, siis tähendab, et õhk on puhas.

Kuidas õhupuhastit valida?

Õhupuhasti valimisel peaks alustama sellest, kas köögis/ruumis kuhu kööki planeeritakse/ on olemas ventilatsiooni ava. Kui on olemas ava või selle tegemise võimalus, siis sobivad kõik väljatõmbega õhupuhastajad.

Kui aga ava pole, siis tuleks hakata valima siseringluse ehk söefiltriga õhupuhastajate vahel. Tegelikult on praegu juba paljudel mudelitel olemas mõlemad võimalused, nii väljatõmbega, kui filtriga võimalus. Isegi näiteks pliidi sisse integreeritud õhupuhastajatel. Siis juhitakse puhastatud õhk sokli kaudu kööki tagasi.

Järgmisena soovitan mina välja arvestada, kui suure tõmbevõimsusega õhupuhastajat te vajaksite. Selleks tuleb arvutada köögi ruumala (pikkus x laius x kõrgus).

Kui tegemist on avatud ruumiga, siis tuleb arvutada kogu selle ruumi ruumala. Seejärel saadud number korrutada 6-ga, mis on minimaalseim võimsus, mis võiks sobida. Kuid optimaalsem oleks korrutada ruumala 12-ga.

Kõige keskmine näitaja on ning kõige rohkem ostetakse 600-800 m3/tunnis võimsusega puhastavaid mudeleid.

Kolmandaks võiks süveneda soetatava masina müratasemesse. Keskmised numbrid on 40-70 dB, kus näiteks 40 dB on umbes inimese sosistamine ja 60-70 kõvasti rääkimine.

Kui teil on avatud köök-elutuba, siis on müratase kindlasti üks oluline argument, mille järgi valida.

Järgmine otsustamise koht on see, kuhu tuleb pliit. Kui planeeritakse pliit saarele, siis tuleb valida ka saare õhupuhastajate valikust – kas lakke integreeritavate, lakke kinnitatavate või tööpinna sisse integreeritavate õhupuhastajate vahel.

Kui pliit pannakse seina äärde, siis on valida, kas õhupuhastaja paigutatakse kapi sisse pliidi kohale või kui seinakappe ei tule, siis tuleb valida eraldiseisvate seinapealsete õhupuhastajate vahel.

Juhul, kui köögimööbli valmistab tisler ehk tehakse täispuidust, siis saab lasta teha kapi-sisese õhupuhastaja ümber just sellise kapi, nagu köögikujunduse stiil ette näeb.

Hob2Hood süsteemiga õhupuhastajad

Kui olete paika saanud, kuhu tuleb pliit ja teate millist tüüpi õhupuhastajat otsima hakkate, siis siin on veel üks tänapäevane hea lahendus, mida võiks otsides silmas pidada.

Hob2Hood süsteemiga õhupuhastajad on sellised, kus õhupuhastaja suhtleb pliidiga wifi vahendusel ning valib sobiva tõmbekiiruse. Nii õhupuhastajal, kui pliidil peab olema H2H süsteem.

Kindlasti tuleb valida sama firma tooted, sest ainult need ühilduvad omavahel. Erandiks on Electrolux ja AEG, mis on samast perekonnast.

Firma Falmec nimetab oma pliidi ja õhupuhastaja ühildumise süsteemi – dialoogsüsteemiks. Põhimõte on sama – tuleb valida Falmeci pliit ja õhupuhastaja, millel mõlemal on dialoogsüsteem olemas ning need siis töötavad üheskoos.

Näpunäide! Kui on plaanis paigaldada kivist tööpind (graniit, kvarts, keraamika, kunstkivi), siis tuleks valida lõigatud servadega pliidiplaadi. Seda saab integreerida / «uputada» tööpinna sisse, nii et kõik on ühtlaselt tasane. Pole ühtegi serva, kuhu mustus saaks koguneda.

Kui töötasapind tehakse kõrgsuvelaminaadist või täispuidust, siis pole serva viimistlus oluline. Võib valida nii lõigatud servaga, faasitud servaga, kui raamiga. Pliit paigaldatakse tööpinna peale.

Mida ostes jälgima peaks?

Tegelikult käib õhupuhastaja ostmine koos köögimööbliga, kuid valiku võib klient ikka ise ära teha. Hea on ju olla kursis kõikide võimalustega ning teha siis parim valik oma pere ja köögi jaoks.

Mööbli paigaldaja peab eelnevalt üle kontrollima kõik mõõdud, mis on seotud õhupuhastaja paigaldamisega – õhupuhastaja mootori mõõdud, väljapuhketoru läbimõõdud ja asetuse – kas mahub kappi, kas mahub tööpinna alla, kuhu ja kuidas keerab ventilatsiooni toru, et juhtida õhk majast välja, jne.

Kui inimene ise ostab, näiteks soovib olemasolevas köögis vahetada ainult õhupuhastaja, siis peaks ta jälgima samu parameetreid.

Loomulikult võib googeldades otsida selle kõige parema hinnaga müügikoha, kuid tähelepanu võiks pöörata ja müüjalt üle küsida, kes teostab remonti, kui õhupuhastaja enne garantii lõppedes katki läheb.

See on tegelikult oluline, sest mõnikord võib saabuda uus toode ka tehnilise veaga. Ostja ei saagi seda kasutada ning peab ei tea, kuhu jooksma või pöörduma, kuigi ostis ju soliidselt firmalt.

Hea oleks enne ostu teada saada, kes on selle firma kindel garantiiremondi partner.

Millisesse kööki milline õhupuhasti sobib?

Kui õhupuhastaja on kapi sees peidus, siis sobib ta nii modernsesse, kui klassikalisse või maakodulikku kööki. Olulised on pigem eelpool nimetatud parameetrid.

Kui aga soovitakse valida eraldiseisvat õhupuhastajat ja teha temast pilgupüüdja, siis peaks muidugi jälgima köögi üldist stiili. Klassikalise stiiliga kööki võiks valida midagi kandilise kujuga, nagu ka kapiuksed on, siis moodustub sarnane rütm. Ameerika/Inglise stiilis köökidesse paigaldatakse tegelikult kapisisene õhupuhastaja, millele ehitatakse siis vastavas stiilis kapp/kate ümber.

Maakodu-stiilis kööki kindlasti retro õhupuhastaja.

Millised on trendid õhupuhastajate maailmas?

Ma olen nüüd juba 8 aastat jälginud maailma köögitrende. Tegelikult ei saa öelda, et mis riik dikteerib trende. Igal riigil, maailmaosal on oma minevik, kust tullakse ning pilk teisele poole, kust midagi soovitakse üle võtta.

Ameerikas näiteks teist aastat rõhutatakse, kui oluline on köögitehnika integreerimine köögimööbli sisse, selle peitu panemine. See on nendel seal suur trend. Mis tegelikult meil, Euroopas on ju koguaeg nii olnud.

Integreeritav tehnika on see, mida koos köögimööbliga ostetakse. Selles osas ütleks, et nagu Euroopa juhib seda trendi.

Aga, kui ma vaatan mõnda Ameerika köögidisaineritele tehtud webinari, näiteks hiljuti oli «Nutikast köögitehnikast», siis see on uskumatult äge, mida sealpool ookeani leiutatakse.

Näiteks õhupuhastaja on Ameerikas olnud traditsioonilised koos mikrolaineahjuga! Pliidi kohal on selline kobakas agregaat, mis täidab mõlemat rolli.

Kuidas on õige õhupuhastajaid hooldada?

Loomulikult peab tehnika kauem vastu, kui tema eest hoolitseda. Õhupuhastajate puhul on see esmatähtis, et pidada kinni restide ja filtrite puhastamise nõuetest, sest vastasel juhul ta enam ei tõmba õhku nii nagu vaja, filtrid ummistuvad ning te mõtlete, et olete ostnud halva õhupuhastaja, kuid tegelikult on see ainult pidevat hooldamist vajav.

Rasvafitreid saab edukalt pesta nõudepesumasinas või siis nõudepesuvahendi ja lapiga. Kui tihti peaks seda tegema, on iga õhupuhastaja juhendis kirjas. Söefiltreid tuleb vahetada teatud aja tagant, mis on samuti juhendis kirjas.

Ameerikas on näiteks loodud selline teenus, et inimene saab teha omale püsitellimuse – iga teatud aja tagant tuuakse talle koju uued nõudepesumasina tabletid. See on toode, mida sa vajad püsivalt ning kui unustad ostmata, siis on kehvasti.

Hiie tegemistel ja töödel saad silma peal hoida SIIN ja SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles