TEE MÄRKMEID ⟩ 4 uusaastalubadust, mis aitavad rahaga targemalt ümber käia

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Kes sente ei korja, see eurot ei saa!
Kes sente ei korja, see eurot ei saa! Foto: Pexels / CC0 Licence

Uus aastaring tähendab paljude inimeste jaoks uusi ja põnevaid alguseid, sealhulgas ka täituvaid unistusi ja eesmärke. Milliseid uusaastalubadusi võiks endale anda selleks, et olla eeloleval aastal veelgi rahatargem, räägib Luminori Eesti jaepanganduse osakonna juht Kaspar Kork.

Saa oma kulud kontrolli alla

Kõige olulisem on alustada algusest ehk teha endale selgeks, kuhu sinu raha läheb. «Seda saab teha nüüd ja praegu: lae alla näiteks mõni äpp ning hakka sinna märkima üles kõiki kulutusi, mida sa igapäevaselt teed,» julgustas Kork. Kui sul on ülevaade olemas, on ka sellevõrra lihtsam kulutusi vähendada. Raha mis hakkab täiendavalt üle jääma, oleks tark panna kasvama ja see investeerida.

Loe läbi mõni investeerimisteemaline raamat

Investeerimine on praegu väga populaarne, ent eeldab alustavalt investorilt ka vajalikke teadmisi. Kork soovitas nende teadmiste omandamiseks alustada mõnest eesti keeles ilmunud investeerimisõpikust, nagu näiteks Jaak Roosaare «Rikkaks saamise õpik» või Kristi Saare «Kuidas alustada investeerimisega».

Saa mõnest halvast harjumusest lahti

Kork nentis, et pahatihti inimesed ei hooma, kui palju kulub raha näiteks sigarettidele või bensiinijaamast ostetud kohvile. Seega on igati rahatark loobuda suitsetamisest või võtta hommikukohv termosega tööle kaasa ning teha vaba rahasummaga hoopis midagi asjalikumat. «Võiksid vaadata teatud kulutustele otsa ja mõelda, et äkki saab uuel aastal midagi paremini teha. Kes senti ei korja, see eurot ei saa,» lisas Kork.

Investeeri kolmandasse sambasse

Kui tänu eelmise punkti rakendamisele hakkab igakuiselt raha üle jääma, siis ei saa üle ega ümber soojast soovitusest alustada kolmandasse sambasse investeerimisega. «Kanna igakuiselt kolmandasse sambasse kasvõi väike summa raha - see on suurepärane viis investeerimisega alustamiseks,» soovitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles