Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto

Teadlased leidsid väga hea põhjuse, miks vürtsikappi punet ja tüümiani varuda

Tüümian. FOTO: Shutterstock

Vürtsiriiulis tolmu koguvad purgid ei ole täidetud pelgalt maitseelamust pakkuvate toodetega. Need, taimede lehtedes, juurtest, koorest või muust saadud vürtsid, on täis tervisele kasulikke aineid, mis nii mõnegi jubeda haiguse vastu aitavad.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Vürtsid, mis tihti köögikapis tolmu koguvad, võivad lisaks maitsele veel teisigi omadusi omada. Näiteks aitab kurkum löövete vastu ja nelk hambavalu leevendada. Kuid lisaks neile omavad ka näiteks tüümian ja pune omadusi, mis tervisele head teeb.

Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uurimistöös leiti, et nii tüümian kui ka pune sisaldavad vähivastast ühendit tümohüdrokinooni. Purdue põllumajanduskolledži biokeemiaprofessori Natalia Dudareveai sõnul on see avastus tohutult põnev, kuna see aitab paremini mõista, kuidas sellised ühendid tekivad ning võimaldab aretada sorte, mil on kõrge tümohüdrokinooni sisaldus.

Tagasi üles
Back