Värskes uuringus avaldatakse, et natuke vähem kui terve supilusikatäis oliiviõli vähendab riski surra südame- või kopsuhaigusse, samuti on usinatel oliiviõli sööjatel väiksem tõenäosus saada vähk või mõni ajuhaigus.
UUS UURING ⟩ See toiduaine pikendab kõvasti eluiga
Katses osalesid inimesed, kes tarvitasid oliiviõli haruharva või üldse mitte, ning need, kes hakkasid lisama pool supilusikatäit oliiviõli toidule. Viimastel oli 19 protsenti väiksem tõenäosus surra südamehaigusse, 17 protsenti väiksem tõenäosus vähki ning 18 protsenti väiksem tõenäosus kopsuhaigusse.
Ühtlasi oli neil 29 protsenti väiksem risk saada neurodegeneratiivne haigus, nagu Parkinsoni tõbi või Alzheimer, kirjutab UPI.
Kui asendada 10 grammi või kolmveerandi supilusikatäie oliiviõliga sama kogus margariini, võid ja majoneesi, siis väheneb inimese risk surra enneaegu 34 protsenti. Paraku ei kehti see aga küllastumata taimeõlide kohta.
Hiljutised uuringud on kinnitanud, et taimerasvad (nagu oliiviõli) vähendavad riski surra insulti ning Vahemere dieet aitab dementsusest hoiduda.