Rahvusraamatukogule leiti renoveerija

Kodu.postimees.ee
Copy
Rahvusraamatukogu makett.
Rahvusraamatukogu makett. Foto: Aron Urb

Eesti rahvusraamatukogu hoone renoveerimistöödeks sõlmiti leping 10. jaanuaril. 

Riigi Kinnisvara ASi korraldatud hanke võitis Ehitus5ECO OÜ. Renoveerimistöödega planeeritakse jõuda lõpule 2025. aasta kevadel ning ehitustööde maksumuseks on 59 miljonit eurot.

Eesti rahvusraamatukogusõlmitud lepingu raames on kavas hoone täielikult renoveerida, sealhulgas uuendada hoone tehnosüsteemid, muuta ruumiplaneeringut ja mitmekesistada ruumide kasutusotstarvet. Samuti luuakse uued valguslahendused ning parandatakse kogu hoone energiatõhusust.

«Rahvusraamatukogu on märgiline hoone Tallinna ja kogu Eesti jaoks, mis vajab põhjalikku ja tänapäevast uuenduskuuri. Renoveerimistööde eesmärk on muuta hoone nutika ruumilahenduse ning tänapäevaste materjalide abil kaasaegseks ja mugavaks. Renoveeritud hoonesse kolib ka Rahvusarhiiv ja see omakorda annab võimaluse vabastada Tallinnas mitu hoonet. Nii muudame ruumikasutuse efektiivsemaks,» sõnas Riigi Kinnisvara juhatuse esimees Kati Kusmin. Ajas muutunud avalikke funktsioone arvestades tulevad rahvusraamatukokku näiteks rühma- ja õpitoad, arvutiklass, salvestusstuudio, kaks teatrisaali, kinosaal ja kõik muu tänapäevasele kultuurikeskusele sobilik.

«Eesti on seda väärt, et tal on nii sisult kui ruumilt maailma moodsaim rahvusraamatukogu ja mul on suur rõõm, et oleme kindlalt astumas sellele teele koos oma heade partneritega,» rõõmustas Eesti rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

«Ehitus5ECO OÜ-l on au olla osaline nii väärika hoone renoveerimistöödel. Tegemist insener-tehniliselt keeruka ja rohkete väljakutsetega ehitustööga. Renoveerimistööd kestavad kolm aastat, millele järgneb hoone sisustamine. Ehitustööde käigus vahetatakse täielikult välja hoone kaheksanda korruse katusepüramiid, võimaldades sinna tehnoruumide asemel rajada täiendava saali. Rekonstrueeritakse hoone katused ja terrassid, rajatakse hoone peakorpuse alla kinosaal, tugevdatakse olemasolevaid konstruktsioone. Usume, et koostöös projekteerija, Riigi Kinnisvara AS-i ja rahvusraamatukogu esindajatega õnnestub hoone uuenduskuur hästi ning Eesti üks väärikamaid hooneid saab sisult uueks ja kaasaegseks, säilitades samal ajal oma ajaloolise ja väärika välimuse,» ütles Ehitus5ECO OÜ juhatuse liige Andres Neemre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles