AOC ehk Appellation d’Origine Contrôlée – klassifikatsiooni tähis, mis garanteerib kindla geograafilise piirkonna ja kvaliteedi. Kvaliteetveinidel alati etiketile märgitud!
Blanc – valge (viide valgele veinile)
Chateau – veinimaja, -loss, kasutusel põhiliselt Bordeaux’ piirkonnas
Côte/Coteaux – mäenõlv/mäenõlvad, viitab veinipõldude päritolule
Cru – tõlkes «kasv», tähistab veinimaja/ veinipõllu staatust (tavaliselt koos terminitega Premier/Grand/ Bourgeois)
Demi-sec – poolkuiv
Domaine – veinimaja, -valdus
Doux – magus
Grand Cru – kõrgeima kvaliteediga veinid (Burgundias/Alsace’s)
Millésime – aastakäik
Premier Cru – kõrge kvaliteediga veinid, aga mitte päris Grand Cru tasemel
Propriétaire – veiniaedade omanik
Récoltant – viinamarjakasvataja
Rouge – punane (viide punasele veinile)
Rosé – roosa (viide roosale veinile)
Vieilles Vignes – vanad istikud, kasutatakse müügiargumendina, kuid ei garanteeri kõrgemat kvaliteeti ja ekstra komplekssust
Supérieur – vein, mis on valmistatud küpsematest viinamarjadest ja millel on seega ka alkoholisisaldus kõrgem
Vignoble – veiniaed
Vin – vein
Annamari veinijuttudel ja tegemistel saad veel lisaks silma peal hoida tema Instagramis ja Veinitari Facebooki lehel!