UURING ⟩ Vaata, milliseid uusaastalubadusi Eesti inimesed sel aastal endale andsid!

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Milline on sinu uusaastalubadus?
Milline on sinu uusaastalubadus? Foto: Pexels / CC0 Licence

Uusaastalubadusena trendivad elu nautimine ja reisimine, samas kui treenimine ja kaalulangetamine kaotasid aastaga populaarsust. Uusaastalubaduste andmine on samuti languses – kui 2021. aasta alguses uuringufirma Norstat poolt läbi viidud küsitluse järgi andis endale mõne uusaastalubaduse täpselt 50 protsenti inimestest, siis sel aastal langes see 43 protsendi peale.

Kõige populaarsem oli «rohkem elu nautida», mida küsitlustulemuste järgi lubas endale 17 protsenti vastanuist. Elu nautimise soov on selgelt populaarsem naiste seas (22 protsenti), samas andis taolise lubaduse vaid 12 protsenti meestest.

Suurima kasvu tegi lubadus rohkem reisida, mille eelmisel aastal andis 8 protsenti ja sel aastal juba 12 protsenti kõigist vastanutest. Mõlemal aastal on reisimist enim igatsenud just 18-29-aastased noored. Hüppeline kasv tuli sel aastal ennekõike just naiste arvelt, kelle seas oli reisilubaduse andjaid 15 protsenti (aasta varem 9 protsenti).

Suurimad kaotajad olid kaks tavapäraselt populaarset lubadust: rohkem trenni teha plaanib sel aastal 10 protsenti (aasta tagasi 14 protsenti) ja kehakaalu langetada 15 protsenti (aasta tagasi 20 protsenti) inimestest.

«Tulemused on huvitavad ja vajaksid kindlasti põhjalikumat uurimist. Esmapilgul tundub, et Eesti inimesed, eriti just Eesti naised on väsinud pandeemiaga seotud piirangutest ning soovivad alanud aastal rohkem elu nautida ja maailma näha,» kommenteeris äsja lõppenud küsitluse tulemusi Norstati juht Evelin Pae.

Noored on esirinnas ka säästmisega seotud lubaduste andmisel. Kokku lubas sel aastal rohkem säästa ning vähem raha kulutada 13 protsenti inimestest, kellest enam kui viiendik kuuluvad 18–29 vanusegruppi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles