Juhtum Soomes: maaklerile ja ostjale valetanud korteriomanikku ähvardab vangla

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pori linnas leidis aset juhtum, mille sarnast tihti ei näe. Keskealine naine müüs korterit, kuid varjas üht olulist detaili, mis võib tema jaoks lõppeda vanglakaristusega. 

Korteri müüjale sel teisipäeval esitatud süüdistust käsitletakse Satakunta ringkonnakohtus kriminaalasjana, kuigi tavapraktika näeb ette, et tegemist on tsiviilasjaga. Naist süüdistatakse kelmuses, kuna varjas tahtlikult korteris esinevat niiskus- ja hallitusprobleemi. Prokurör nõuab müüjale vähemalt ühe aasta pikkust tingimisi vangistust. Müügitehing toimus 2018. aasta aprillis ning korteri ostuhinnaks kujunes 87 000 eurot, kirjutab Iltalehti.

Müügilepingu järgi koosneb korter kahest toast ja köögist, üldpinnaga 51,5 ruutmeetrit. Lisaks kuulub korteri juurde keldrikorrusel asuv saun ning pesu- ja puhkeruum. Panipaigast ümber ehitatud ruumid ongi tüli allikaks. Tööd ei tehtud korralikult, tänu millele on seal liigniiske ning seinad hallitavad.

Prokuröri hinnangul eksitas naine kinnisvaramaaklerit ja ostjat valeandmetega ning varjas müüdava vara puuduseid, mis oleks võinud müügitehingut mõjutada.

Esmalt mainib prokurör, et juba 2004. aastal täheldati, et daamile kuuluvas keldriosas on probleeme niiskuse ja hallitusega. Midagi selle likvideerimiseks aga tehtud ei ole. Teisena tõi prokurör välja asjaolu, et keldrikorrusel asuvatel ruumidel pole ei ehitus- ega kasutusluba. Ametlikult on need märgitud panipaigana.

Ka naabrid olid korteri puudustest teadlikud ning palunud müüjal sellega tegeleda. Prokuröri sõnul hoidis naine ka seda informatsiooni enda teada.

Korteri niiskus- ja hallitusprobleemide tõttu, tuli ostjal sealt kõigest paar kuud peale sissekolimist uuesti välja kolida. Prokuröri hinnangul läheb keldrikorruse remont maksma 40-80 tuhat eurot. Ta lisab, et tehingut poleks toimunudki, kui ostja oleks teadnud, et keldriruumid ei olnud elamiseks mõeldud ega sobilikud. 

Prokuröri hinnangul sai müüja korteri puuduseid varjates ja valeandmeid esitades rahalist kasu. Seetõttu on prokuröri hinnangul tegu kriminaalasjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles