Eesti Vabaõhumuuseumi Kolhoosi korterelamu pälvis kaks suurt tunnustust

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Eesti Vabaõhumuuseumi Kolhoosi korterelamu-
Eesti Vabaõhumuuseumi Kolhoosi korterelamu- Foto: SA Eesti Vabaõhumuuseum

Reedel, 28. jaanuaril Põlvas toimunud Eesti Muuseumide Aastaauhindade tseremoonial pälvis Eesti Vabaõhumuuseumi Kolhoosi korterelamu 2021. aasta parima püsinäituse tiitli ja Suure Muuseumiroti. Kolhoosi korterelamu julge ja uuendusmeelne projekt valiti ka aasta muuseumiarendajaks.

SA Eesti Vabaõhumuuseumi juhatuse liikme Tanel Veeremaa sõnul on tegemist suure tunnustusega ning vabaõhumuuseumi jaoks esimest korda püsinäituse eest pälvitud muuseumirotiga.

«Kolhoosi korterelamu täidab olulise lünga perioodist, mida siiani meie ekspositsioonis näha ei saanud. Külastajate poolt on maja väga hästi vastu võetud. Auhinnatud püsinäitus on uudne, pakub põnevust nii täiskasvanutele kui ka lastele ning ühendab viimast kuutekümmet aastat kajastades erinevaid põlvkondi,» sõnas Veeremaa.

Kahekorruseline, silikaatkividest ehitatud Kolhoosi korterelamu transporditi Lõuna-Eestist Räbi külast Eesti Vabaõhumuuseumisse 2019. aasta kevadel ja avati külastajatele 2021. aasta mais. Kolhoosimaja ajastukohaselt sisustatud korterid kajastavad nelja kümnendit ning nelja perelugu 1960. aastatest tänapäevani. Keldriruumides leiab interaktiivse näituse Eesti maaelu arengust ning mängu- ja tegevusala. Hoone juurde kuulub saun-garaaž-kuur, korterielanike peenramaa ning õueala. Nõukogudeaegne korterelamu täidab vabaõhumuuseumi ekspositsiooniloos siiani valitsenud lünga ning võimaldab rääkida maa-arhitektuurist ja maainimeste argielust 18. sajandist kuni kaasajani.

Näituse kureerisid Dagmar Ingi ja Maret Tamjärv ning suure panuse andis ka muuseumi tugiteenuste direktor Jaak Kõiva.

Lisaks Kolhoosi korterelamule oli SA Eesti Vabaõhumuuseumi Konserveerimis- ja digiteerimiskeskus Kanut nomineeritud aasta konserveerimisauhinnale.

Kolhoosi korterelamu on külastajatele avatud aastaringselt, talvehooajal saab maja külastada T-P kell 10-17. Samuti on uus eksponaathoone kaasatud muuseumi avalike ürituste programmidesse. Nõukogude perioodi käsitletakse lähiaastatel edasi muuseumi teadus- ja haridustegevuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles