Mõtle ülehomsele! 5 olulist seika, mida koduostul silmas pidada

Kodu.postimees.ee
Copy
Õige kodu annab ise inspiratsiooni ja ideed hakkavad lausa lendama.
Õige kodu annab ise inspiratsiooni ja ideed hakkavad lausa lendama. Foto: Shutterstock

Kodu ostmine on suur otsus ja seda nii esimese kodu otsijale kui ka juba kogenud kolijale. Mida teha ja mida mitte? Bonava spetsialistid teavad vastust! 

Ära kiirusta

Kuigi paljud kinnisvaramüüjad soovitavad kiirustada, siis mõistlik on säilitada selget pead. Tegelikkuses võib unistuste kodu leidmine kujuneda pikaksprotsessiks, mida ei tasu uisapäisa tagant kihutada. Mõtle, millises kodus tahaksid elada, alates selle suurusest kuni ümbruskonna ja naabriteni välja. Mõni kodu võib pimestada kauni sisekujundusega, kuid ei sära mitte millegi muu poolest.

Kodu ostetakse aastateks ning tegelikult tahame kõik istuda pärast tööpäeva diivanil, soe teetass käes ja rahulolevalt tõdeda, et just sellisest kodust alati unistasimegi. Seepärast mõtle täpselt läbi, mida otsid, milles oled valmis järeleandmisi tegema ning mida peab uus kodu kindlasti pakkuma.

Vali õige naabruskond

Kodu puhul saab paljusid asju muuta, kuid mitte selle asukohta. Seetõttu vali elupaik, mis vastab sinu harjumuspärasele või soovitud elustiilile. 

Lastega perede puhul on kindlasti määravaks mänguväljakute olemasolu ja hooviala turvalisus. Aktiivse eluviisiga inimestele pakub rõõmu rohelise pargi, jooksmiseks sobiliku metsaraja või hoopis ranna lähedus.

Koduostjad peaksid aga jälgima, kas tulevase kodu ümbruses asub toidukohti, kohvikuid, kinosid ja teisi ajaveetmisvõimalusi. Valides oma elustiilile sobiva naabruskonna, saab kindel olla, et ka teised sarnaste huvidega inimesed ostavad samasse majja kortereid.

Usalda kõhutunnet!

Õige kodu annab ise inspiratsiooni ja ideed hakkavad lendama. Siia nurka sobib kummut, sellele seinale aga vanaemalt saadud maal. Need kodud, mis mingisuguseid tundeid ei tekita, tuleks esialgu kõrvale jätta.

Uusarenduste puhul tasub julgelt uurida näidiskorteri vaatamise võimalusi ning isegi kui sind huvitav projekt pole veel vundamenti saanud, mine vaata arendaja teisi näidiskodusid, küsi küsimusi – see on sinu tulevane kodu, rumalaid küsimusi seega pole.

Mõtle ülehomsele

Kindlasti mõtle korteri suurusele ja oma tulevikule. Kas lähimate aastate jooksul võib tekkida vajadus lastetoa, kodukontori või külalistetoa järele. Lisatuba ei pruugi olla oluline lisakulu ja aastate pärast olete rahul, et siiski suurema korteri kasuks otsustasite ning ei pea vajaduste muutumisel taas elukohta vahetama.

Kalkuleeri ja kaalutle

Eksperdid soovitavad uut korterit ostes kindlasti uurida, millised on võimalused kohe ka köök, garderoob või panipaik pakkumisse lisada. See tähendab küll laenumakse suurenemist, kuid hoiab ära olukorra, kus seisad keset tühja uut kodu ja pead kööki või garderoobi tellides korraga suure rahasumma välja käima. Või mis veel hullem – köögi ehitaja kaob koos rahadega ja garderoobi tuleb oodata pool aastat. Lisaks on inimesel komme harjuda – nii elavad paljud meist ka viis aastat tagasi ostetud kodus ilma, et oleks põrandaliiste kinnitanud ja esikus seisab ikka veel see ajutine nagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles