Ametihoone seinale roomas suur uss

Kodu.postimees.ee
Copy
Fred Truusi sepitsetud taies «Rauduss».
Fred Truusi sepitsetud taies «Rauduss». Foto: Ele Reiberg-Meiel

Riigi Kinnisvara kuulutas 2020. aastal välja kunstikonkursi, et leida sobivaim kunstiteose ideelahendus Valve Pormeistri projekti järgi ehitatud hoone galerii seinapinnale Sakus, kus tegutseb põllumajandus- ja toiduamet ning PRIA.

Otsitav ideelahendus pidi lähtuma hoone arhitektuursest ja sisearhitektuursest lahendusest ning olema sobiv ja kohane antud hoonesse, nii oma materjalide valiku kui ka teemakäsitluse poolest. Kunstikonkursi võidutöö Fred Truusi sepistatud terasest «Rauduss» sümboliseerib põllumehe parimat abilist – vihmaussi, kes täidab väga olulist rolli mullaviljakuse säilimisel.

Autori sõnul on vihmauss kõige rohkem tähelepanuta jäänud loom maailmas. «Kui kõik maismaal toimetavad loomad kokku koguda ja liigiti üle kaaluda, selguks, et vihmausse on massilt kõige enam. Vihmaussid teevad väga tänuväärset tööd – kobestavad, õhutavad ja väetavad meie maid.» 

Kunstiteose kogupikkus on 10 meetrit, läbimõõt kuni 36 cm. Kunstikonkursi võidutöö maksumus ilma käibemaksuta on 26 000 eurot.

Fred Truusi sepitsetud taies «Rauduss».
Fred Truusi sepitsetud taies «Rauduss». Foto: Ele Reiberg-Meiel

Žürii sõnul on võidutöö «Rauduss» veenev nii kunstilise üldistuse poolest, kontseptuaalselt kui ka vormiliselt. Hiiglaslikku 10-meetri pikkust stiliseeritud vihmaussi kujutav abstraktne sinusoidne voolav vorm rõhutab hästi hoones kulgemist, sümboliseerides veenvalt olulisi märksõnu nagu, taim, loom, maa, toit ning põllumajanduse ja keskkonna tasakaal.

Fred Truus on edukalt osalenud kunstikonkurssidel, tema tööd on osalenud näitustel Itaalias, Ameerika Ühendriikides, Rootsis, Saksamaal, Ühendkuningriigis ja Eestis. Metallikunstialase hariduse on ta omandanud Eesti Kunstiakadeemia ehte-ja sepakunsti erialal ning magistrikraadi Southern Illinois University Carbondale’s.

2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt ühe protsendi eest soetada kunstiteoseid. Seadus rakendub riigi- ja avalik-õiguslikele asutustele ning riigi enamusosalusega sihtasutustele ja mittetulundusühingutele, kuid ei laiene kohalikele omavalitsustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles