Kuulutati välja Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti paviljoni kuraatorivõistlus

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Näituse «Nõrk monument» avamine Veneetsias (2018).
Näituse «Nõrk monument» avamine Veneetsias (2018). Foto: Tõnu Tunnel

Eesti Arhitektuurikeskus (EAK) kutsub osalema rahvusvahelisel võistlusel parima idee ja kuraatorimeeskonna leidmiseks Eesti väljapanekule 2023. aastal toimuval Veneetsia XVIII arhitektuuribiennaalil. 

Võistluse eesmärk on leida parim kontseptsioon, mis kasvatab meie arhitektide ja nende loomingu nähtavust maailmas. Võistlusele oodatakse arhitektide, kunstiteadlaste, disainerite, sisearhitektide jt arhitektuurivaldkonnaga seotud erialase taustaga kuraatorite ettepanekuid. Lisaks kohalikele arhitektidele on Eesti väljapaneku ideevõistlusele oodatud osalema ka rahvusvahelised kuraatorid ja valdkonna professionaalid – teoreetikud ja tegevarhitektid.

Võistluse žürii liikme, kultuuriministeeriumi arhitektuuri- ja disaininõuniku Veronika Valk-Siska sõnul on «kõiksuse lühivormiks» tituleeritud Veneetsia arhitektuuribiennaal, Tallinna arhitektuuribiennaali kõrval, Eestile olulisim rahvusvaheline arhitektuurisündmus. «Veneetsia biennaalil osalemine pakub Eestile ja meie arhitektidele ainulaadse võimaluse tutvustada siinset arhitektuuri ning neid ruumiküsimusi, mis on Eestile olulised. See on suursündmus, kuhu koonduvad arhitektuurimaailma põletavamad teemad. Eesti on Veneetsia arhitektuuribiennaalil osalenud alatas 2000. aastast vägagi eriilmeliste ekspositsioonidega. Katsetamisjulgus, ajas etteulatuv vaade, avar pilk, läbinägelikkus ja loomingulisus on siin omal kohal rohkem kui ei kusagil mujal,» sõnas Valk-Siska.

Kaheetapiline konkurss

Kaheetapilise konkursi esimese etapi tähtaeg on 3. mail kell 23.59 Eesti aja järgi. Teise vooru valib žürii kuni viis kandidaati või meeskonda, kellel avaneb võimalus oma ideega edasi töötada. Edasiarendatud ideekavandite avalik esitlus toimub juuni esimeses pooles Tallinnas. Võitja kuulutatakse välja juunis 2022.

Esimese vooru võistlustöö peab sisaldama Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti näituse idee ja kujunduskontseptsiooni ning projekti meeskonna kirjeldust. Teises voorus tuleb näituse kirjeldust edasi arendada vastavalt žürii esitatud kommentaaridele ja küsimustele, esitada näituseruumi kujundust illustreerivad pildid, kataloogi jt teavitusmaterjalide koostamise põhimõtted ning detailne eelarve. Iga teises etapis esitatud töö eest maksab EAK preemiat 1000 eurot.

Konkursitingimused on kättesaadavad EAK kodulehel ning samast leiab ka varasemate Veneetsias Eestit esindanud ekspositsioonide tutvustused.

XVIII Veneetsia arhitektuuribiennaali peakuraator on Lesley Lokko, peateemat pole veel hetkel välja kuulutatud. Eesti on seni osalenud Veneetsia biennaalil kümme korda. Viimati, aastal 2021, esindas Eestit Veneetsias ekspositsioon «Plats! Väärikas kahanemine», mis uuris kahanevate linnade elukeskkonna kvaliteedi parandamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles