Soomes lagunevad veetorud sõelapõhjaks jahmatava kiirusega, kuid keegi ei tea miks (4)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

YLE kirjutab, et üle Soomes on probleem lagunevate vasktorudega, mis muutuvad sõelapõhjaks kõiget paari aastaga.

Korrosiooniprobleem kimbutab isegi 21. sajandil ehitatud majade vasest torustikku. Olukorrale tähelepanu pööranud YLE andmetel söövitavad silikaadid torudesse augud kõigest mõne aastaga.

Probleem on YLE andmetel üleriiklik, kuid täpne statistiline info puudub. Olukorrast on teadlik ka veevärgi liit, kuid ka nemad ei oska täpse statistikaga lagedale tulla.

Korrosioon söövitab torudesse nööpnõelapea suurused augud, millest võib vesi välja voolata. Kuna augud on väikesed, ei pruugi kadu veetarbimises kajastuda, siiski võib see vaikselt hoonetesse imbuda ja paksu pahandust teha.

Reeglina vajavad vasest torud väljavahetamist iga 30-50 aasta tagant. Veevärkide liidu sõnul pole selge, mis punktkorrosiooni täpselt põhjustab. Teguriks võivad olla näiteks vee voolukiirus, vee kvaliteet ja pikad seisakud torude paigaldamise ja kasutuselevõtu vahel.

Punktkorrosiooni põhjustatud lekkimine, võib maja- ja korteriomanikele kalliks maksma minna. YLE sõnul võivad kindlustusseltsid keelduda korduvate lekete hüvitamisest, isegi kui elamised on veelekete vastu kindlustatud. Samuti ei pruugi arendajatele kümneaastane garantiivastutus kehtida, kui ei ole võimalik tõestada, et korrosioon on seotud ehituses tehtud vigadega. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles