UURI RUUMI ⟩ Teisipäeval on Eesti arhitektuurimuuseumi külastus kõigile tasuta

Kodu.postimees.ee
Copy
Eesti Arhitektuurimuuseum. Pilt on illustratiivne.
Eesti Arhitektuurimuuseum. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees Grupp

Eesti Arhitektuurimuuseumi iga-aastaste tasuta külastuspäevade seas on rahvusvaheline giidide päev 21. veebruaril. Kuid et tänavu on giidide päev esmaspäeval, muuseumi puhkepäeval, saab muuseumi tasuta külastada teisipäeval 22. veebruaril.

Eesti Arhitektuurimuuseum ootab kõiki huvilisi Rotermanni soolalattu, mis on 1908. aastal valminud paekivist tööstushoone sadama ja Tallinna uueks vanalinnaks kutsutava Rotermanni kvartali vahel.

Muuseumi kokku neljal korrusel ootavad külastajat kaks püsinäitust: «Elav ruum: sajand Eesti arhitektuuri» ja «Uuri ruumi!».

«Elav ruum» on giididele justkui praktiline õppevahend, näeb nii eriliste hoonete nukumajalikke makette kui ka terveid linnaosasid makettidena.

Igas vanuses uudishimulikele mõeldud «Uuri ruumi!» õpetab kogema ruumi ja tabama arhitektuuri olemust. Soolalao võlvkeldrisse loodud keskkond pakub elamusi erinevatele meeltele, suunates kõiki huvilisi arhitektuuri nii nuusutama, katsuma kui kogu kehaga kogema.

Suures saalis ja läbi galeriikorruse on avatud muusikute Taavi Tulevi ja Ekke Västriku autorinäitus «Heli. Müra. Ruum», mis tutvustab heli ja arhitektuuri vahelisi seoseid spetsiaalselt Rotermanni soolalao saali loodava akustilise keskkonna abil.

Kogemuspõhine näitus käsitleb heli fenomeni kui loomulikku osa inimese elukeskkonnast. Näituse mõtteline raskuskese on linnaruumihelidel ning toob ilmsiks heliga seotud seigad, mida inimene ei pruugi ümbritsevas keskkonnas tavaolukorras märgatagi. Ometi mõjutavad need vahetult tema heaolu ja ruumikogemust. Milline on helikeskkond, kus inimesel on hea olla? Kuidas saab seda mõjutada ja parandada? Mis muutuks linlaste elus, kui ümbritsev helikeskkond oleks senisest paremini läbi mõeldud?

  • Eesti Arhitektuurimuuseumi uksed on 22. veebruaril kõigile tasuta külastuseks avatud kell 11-18.
  • 23. veebruaril, päev enne Eesti Vabariigi 104. aastapäeva, on muuseum avatud kella 15ni. 24. veebruaril on muuseum kinni.
  • Muuseum on avatud 25.-27. veebruaril 2022 kell 11-18.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles