EKSPERT Uued taskukohased arendused tõmbavad noorperesid pealinna piiri taha

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Ükski vald ei ole kummist ega mahuta lõputult.
Ükski vald ei ole kummist ega mahuta lõputult. Foto: Shutterstock

Paljud mahukad ja kättesaadava hinnaga arendused tõmbavad üha uusi noori peresid pealinna piiri taha, mis kasvatab jõudsalt ka sealse kinnisvara turuväärtust. Näiteks kiiresti arenenud Rae vallas on kuni 18-aastaste elanike osakaal ligi kaks korda suurem kui Tallinnas, toob näite 1Partner Kinnisvara elamispindade tegevjuht Meelis Ränk.

Kõige noorterohkem on Statistikaameti andmetel just Rae vald, mille elanikest moodustavad kuni 18-aastased 34,2 protsenti, järgnevad Kiili (30%), Harku (29%) ja Saku vald (29%). Samas on Tallinna linnas alla 18-aastaste osakaal vaid 19%. «See on jätkuv trend, et noored pered kolivad linnast välja ka edaspidi, kus nende võimalustele ja vajadustele sobivaid pakkumisi on rohkem ja neid tuleb ka pidevalt juurde,» põhjendas Meelis Ränk.

Viimastel kümnenditel on kiiresti kasvanud kõikide pealinna külje all olevate valdade elanike arv ja seda suuresti noorte perede arvelt. «Tallinnaga vahetult piirnevad alad on seni elanikke meelitanud soodsamate uusarendustega, kuid mida ihaldusväärsemaks mõni asum muutub, seda kõrgemale kerkivad seal ka kinnisvarahinnad,» selgitas Meelis Ränk ning rõhutas, et ükski vald ei ole kummist ega mahuta lõputult. «Viimsi on esimene näide vallast, kus praeguste elanike survel on võetud selge kurss edasise arendustegevuse piiramisele,» tõi Ränk näite.

«Kuigi Tallinna lähivaldades ei hakka kinnisvara maksma kunagi sama palju kui Kadriorus, siis võivad täna veel suhteliselt mõistlikult hinnastatud objektid muutuda suure nõudluse tõttu vähem kättesaadavamaks ja ka seeläbi rohkem hinda minna,» prognoosis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles