Energia ja toiduainete kiire hinnatõus vähendab majapidamiste tarbimisvõimalusi

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees Grupp

Tarbija ostukorv kallines veebruaris aastaga 12 protsenti. Energia hinnakasv ulatus 36 protsendini, toiduainete hinnad tõusid 11 protsenti ning tarbekaupade ja teenuste hinnad 6,3 protsenti. Sõja puhkemine Ukrainas suurendab pingeid toormeturgudel. Eelkõige on see mõjutanud maagaasi ja sellest toodetava elektri hinda.

Majanduses on senini olnud head ajad, kuid kiire hinnatõus hakkab majanduskasvu pidurdama. Ettevõtete tootmist pärsib Vene turu äralangemine, sest halvenevad nii toorainete kättesaadavus kui ka ekspordivõimalused. See võib hindu lühiajaliselt tõsta, kuni leitakse teised tarnijad. Eesti majanduskasvu mõjutab positiivselt see, et maagaasi kallinemisel suureneb põlevkivienergia konkurentsivõime. Viimastel nädalatel on langenud ka CO2 saastekvootide hind.

Energia ja toiduainete kiire hinnatõus vähendab majapidamiste tarbimisvõimalusi. Teenuste ja tarbekaupade ostmiseks jääb kätte vähem raha. Keskmiselt kulutavad majapidamised energiale 15 protsenti oma sissetulekutest. Kui energiahinnad püsivad kõrged pikemat aega, toob see kaasa suurema ebakindluse ning muudab majapidamised ja ettevõtted ettevaatlikumaks. Valitsus on rakendanud abinõusid, et kõrgete energiahindade mõju tarbijatele leevendada. Elektri, maagaasi ja soojusenergia hindadele on seatud kuni kevadeni hinnalagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles