WC-hügieen: kuidas teha seda õigesti ning millega koristamine lihtsamaks teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui koristada WC-d nagu tavaline eestlane, tasub teada, et nädalaga tekib kõikjale tolmu ja mustust silmaga nähtavas koguses. Viirused ja bakterid «peidavad» end alati kõige alla ning nende kahjutuks tegemisega tuleb siis juba rohkem vaeva näha.

«Seetõttu tuleks koristamist alustada tolmu ja mustuse eemaldamisega ning alles pärast seda käia pinnad vajadusel üle desinfitseeriva ainega. Kui pritsida desinfitseerivat ainet lihtsalt tolmu ja mustuse peale, ei pruugi te jõuda bakteriteni, et neid hävitada,» ütleb Puhastuseksperdi juht Helge Alt.

Igapäevane puhastamine on vajalik, eriti viiruste tõttu

Eriti hoolikalt tuleks puhastamisse suhtuda, kui kraanikauss ja WC asuvad samas ruumis või lähestikku. Alti sõnul on võimalik, et WC-potilt jõuab mustus erinevatele pindadele, sealhulgas hambaharjadele kraanikausi äärel.

Kraanikausse ja WC-potte tuleks puhastada teadlikult, et mustust mitte laiali kanda. «Enne, kui WC-potist vett lasta, tuleks selle kaas sulgeda, sest viirused levivad ruumis ka koos veepritsmetega,» märgib ta.

WC puhastamine nõuab aega ja kannatust

Pindade puhtana hoidmiseks läheb vaja lappi ja vett. Puhastusaineid kasutades tuleks jälgida tootjate juhiseid. Samuti ei tasu unustada, et asju tuleb teha õiges järjekorras.

«Niisutage mikrokiust lappi vaid nii palju, et sellega pühkides kuivaks puhastatav pind maksimaalselt 30 sekundiga. Puhastage WC-potti, pühkides ülevalt alla – alustage paagist ja lõpetage WC-poti jalaga. Ühelt pinnalt teisele minnes pöörake alati lapile uus puhas külg. Oluline on pühkida kõiki pindu ning rakendada sealjuures piisavalt mehhaanikat ehk pühkida tuleks tugevalt. Siis saavad pinnad piisavalt puhtaks ka vaid vett ja mikrokiust lappi kasutades,» õpetab Alt.

Seejärel tuleks puhtaks teha tualettruumi kõik pinnad, kuhu võivad olla sattunud WC-potist tulevad veepiisad. Puhastada tuleks ka WC-poti ümbruse seinad, mis on üks olulisemaid ebameeldiva lõhna põhjustajaid. Iga koristamise lõpuks tuleks puhastuslapid pesta pesumasinas temperatuuril üle 60 kraadi.

Puhastusekspert selgitab, et vale oleks hakata WC-potti puhastama väljastpoolt. «Alustada tuleks hoopis sellest, et panna tualettpotti puhastusainet ning jätta see sinna tootja poolt määratud ajaks. Seejärel pott harjaga seestpoolt korralikult puhtaks teha. Alles siis võib hakata puhastama WC-poti väliskülgi.»

Selline puhastustööde järjekord on kõige sobivam tavalistes vanema põlvkonna tualettruumides, kus on tualettpotid on traditsioonilise loputuskastiga. On olemas ka seina sisse ehitatud tualetid, mis puhastusspetsialisti arvates nõuavad vähem hooldust.

Milline WC-pott teeb «tuhkatriinutöö» ise ära

«Seinale kinnitatud WC-potid on kompaktsemad ja väiksemad, enamik mehhanisme on peidetud seina sisse. Seega koguneb sellele WC-potile vähem mustust, nii et koristamisele kulub vähem aega. Mida vähem on tualetil süvendeid või detaile, mis kipuvad mustust koguma, seda lihtsam on selle puhtuse eest hoolt kanda,» ütleb Alt.

Sanitaarsüsteemide tootja Geberit esindaja Priit Roostalu lisab, et võimaluse korral soovitab ta alati nutikamaid lahendusi, sest need muudavad elu lihtsamaks ja on hügieeniliselt usaldusväärsemad.

«WC-potti valides on oluline mitte üksnes disain, aga ka tehnoloogilised lahendused. Iga süvend ja avaus nõuab täiendavat puhastamist, nii et tõeliselt ratsionaalne valik oleks keraamiline WC-pott ilma sisemise loputusservata,» ütleb Roostalu.

«Ilma loputusservata WC-poti puhul on mõistagi oht, et loputusvesi voolab või pritsib üle serva. Tehnoloogilised lahendused nagu Rimfree WC-pottide spetsiaalne lisa võivad aidata seda vältida, jaotades veejoa nii, et see ei ulatuks üle servade. TurboFlush tehnoloogiaga on aga võimalik veelgi vaiksem ja tõhusam loputamine ilma vee ülevoolamise võimaluseta,» lisab ta.

Spetsialisti sõnul tähendavad nutikamad tehnoloogiad, et WC-poti hooldamiseks kulub vähem vaeva. Lisaks ei pea poti kõrval olema eraldi puhastushari, sest hästijuhitud voolav vesi puhastab WC-poti sisepinda piisavalt. Roostalu rõhutab, et uute lahenduste puhul kulub ka vähem vett kui vanema põlvkonna WC-pottide puhul.

«Nutikas funktsioon on iga kasutaja jaoks rahaliselt taskukohane. Hinda tõstavad eraldi disain, kuju, spetsiaalne keraamiline kate ja muud detailid, mis on juba muutunud uueks standardiks kaasaegse WC ja vannitoa rajamisel. Lisaks on alati võimalik valida kergesti eemaldatava prill-lauaga tualettpott, mis aitab puhastada poti pinda täiesti puhtal, vaiksel ja lihtsal viisil. Ning väga oluline on valida õige varjatud loputuspaak, sest hästitöötav süsteem seina sees ja seina ees tagab vannitoas maksimaalse puhtuse,» kommenteerib Roostalu.

Igapäevaseks puhastamiseks sobivad vesi ja kodukeemia

Geberiti esindaja sõnul on kõige tõhusam vahend WC-pottide ja valamute puhastamiseks ei midagi enamat kui vesi ning ta soovitab mitte liialdada kodumajapidamises kemikaalidega, mis lisaks ka keskkonda saastavad. Tema sõnul on oluline mitte ainult sanitaarrajatiste hügieen, vaid ka reovee kaudu keskkonda sattuva reostuse minimeerimine.

Puhastusekspert kinnitab, et ka lihtsad kodused puhastusained sobivad suurepäraselt igapäevaseks koristamiseks. «Soovitan valida kas professionaalsed puhastusaineid, mis on tõhusad ja tootekaardil olev informatsioon adekvaatne. WC-potis on sageli setteline mustus, seetõttu tuleks selle puhastamiseks eelistada happelist puhastusvahendit, mille pH on 4 või väiksem,» ütleb Helge Alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles