Turvaline ja mugav kodu – missioon on võimalik: mida tuleks selle rajamiseks soetada?

Xiaomi
Copy
Foto: Xiaomi

21. sajand on tehnoloogiaajastu ja enam ei pea lähetusele või puhkusele minnes paluma naabrit silma peal hoida, kas teie kodu ümber ei tiirle mingi kahtlane isik või auto. Üha rohkem inimesi usaldab oma kodu turvavalvesüsteemide hoolde.

Lisaks turvasüsteemide paigaldamisele tasub mõelda ka kõigi majaelanike mugavusele ja tarbimiskulude (elekter, gaas, vesi jm) vähendamisele. Turvalises ja mugavas kodus on hea elada. Paigaldatud süsteemide ja seadmete nõuetekohane toimimine loob mugava keskkonna, näiteks soodsa mikrokliima, lülitab valgustuse valitud ajal sisse-välja, vastavalt vajadusele seadmete väljalülitamine jm.

Foto: Xiaomi

Turvaline kodu: mida silmas pidada?

Soovitatavad esmainvesteeringud turvalise kodu kavandamisel:

  • Ajakohaste lukkudega kvaliteetsed aknad ja uksed. Kodu ehitamisel või renoveerimisel tuleks investeerida kvaliteetsetesse tihedatesse akendesse ja ustesse. Sobivaimad uksed on soomus- või kahekordsed väljapoole avanevad uksed. Varemal ajal said kutsumata külalised tavalukkudega hõlpsalt hakkama. Nüüd valitakse järjest sagedamini topelt- või elektronlukud ja omanikud sisenevad majja magnetkaartide või muu sarnase abil.
  • Kaitsekardinad. Akendele, eriti maja esimesel korrusel, tuleks paigaldada kaitsekardinad. Ka Xiaomi nutikad akna- ja ukseandurid võivad suurendada turvalisust ja teid hästi teenida. Nutiseadmete omanikud saavad teateid avatud akende või uste kohta ja võivad sellele kiiresti reageerida.
  • Arukas turvasüsteem. Paigaldage turvasüsteem kõigi vajalike tarvikutega, sh videovalvekaamerad, liikumisandurid, sissetungimishäire, klaasipurunemisandurid, sireenid, suitsu- ja vingugaasiandurid, veelekkeandurid.
Foto: Xiaomi

Videovalvekaamerad on vast kõige olulisemad ja seni enimkasutatavad koduvalve elemendid.

Turvalise kodu teljeks on videovalvekaameratega varustatud turvasüsteemid

Varem olid valvesüsteemide sireenid häälekad ja majaomanikke teavitati koju sissemurdmisest telefonikõnede või SMSide kaudu ning need olid vist nende ainsad eelised. Tihtipeale käivitusid alarmid ilma reaalse ohuta, mistõttu loobusid naabrid sageli häiresignaalile reageerimast ega sekkunud ka reaalse ohu korral.

Nüüdisaegsed valvesüsteemid töötavad vaikselt, ei ärrita naabreid, hoiatavad igast kodu ähvardavast ohust: murdvarguse, tulekahju, vee- või gaasilekke jms korral. Kodu turvasüsteemide lahutamatu osa – turvakaamerad. Nutikate turvakaamerate paigaldamine tagab tõhusa katkematu turbe nii kodus kui ka kogu territooriumil.

Videovalvekaamerate valimisel tuleb arvestada mõnda põhikriteeriumit. Videovalvekaamera peaks olema löögikindel, vaikselt pöörlev, suurema eraldusvõimega (tagama, et pilt ei oleks udune). Soovitame tutvuda Xiaomi videovalvekaameratega, mille tähelepanuväärsused on täiustatud öönägemise ja inimese tuvastamise süsteemid. Lisaks edastavad uuenduslikud kaamerad heli reaalajas ja tunnevad ära ebatavalisi helisid (nt koerte haukumise, kui ka majas lemmikloomi ei ole) ning hoiatavad sellest omanikke.

Paljud Xiaomi videokaamerad on niiskuskindlad ja ei ole tundlikud madala temperatuuri suhtes (tootja osutatud külmakindlus on vahemikus -10 °C kuni -50 °C). Kuna kaamerad on juhtmevabad, toimivad need ka voolukatkestuse korral. Tuleb aga välja selgitada, kas kaamerat sobib õues või siseruumides kasutada.

Seega on videovalvekaamerad koduvalvesüsteemi oluline alustala.

Ka väikesed seadmed, mis ei ole nii kallid, aitavad kodu mugavaks teha

Soovitame neil, kes kodus mugavust taotlevad, muretseda mõned seadmed.

Temperatuuri ja niiskuse jälgimine. Kui kodus on liiga madal või liiga kõrge temperatuur, esineb nii lastel kui ka täiskasvanutel erinevate tervisehäirete oht. Optimaalne ruumitemperatuur on ~22 °C. Samavõrd oluline on õhuniiskuse tase: liiga kuiv õhk kuivatab limaskesta, mis võib põhjustada nohu ja suurendada ka allergiaohtu. Ebasobiv siseruumide mikrokliima kahjustab enim imikuid ja väikelapsi ja sel juhul aitab probleeme vältida ülikompaktne ja täpne Xiaomi temperatuuri- ja niiskusandur.

Foto: Xiaomi

Elektrivarustus. Ka koduseadmeid saab kaugjuhtida ja automatiseerida. Xiaomi töötas välja nutikad elektripistikud, mis reageerivad automaatselt liiga kõrgele temperatuurile ja lülitavad seadme toite välja. Ja kui te unustate mõne seadme (nt triikraua) välja lülitada, ei pea te muretsema ega koju kiirustama.

Valgustuse reguleerimine. Üks huvitavaid nutikodu komponente ja selle oluline automatiseerimiselement on valgusandur. Kui ruumidesse tuleb liiga tugev valgusvoog, saab rullkardina allapoole lasta ja vastupidi. Võib valida seade, et pimenedes süttiksid tuled järk-järgult ja sel moel päris palju energiat säästa. Ka majaomanike eemalviibides saab pimedal ajal korrapäraselt valgustust sisse lülitades luua illusiooni, et kodus on inimesi.

Seadmete ühendamine ühtsesse süsteemi. Kõigi nuti- ja turvalise kodu seadmete nõuetekohaseks toimimiseks tuleb soetada juhtplokk. See ühendab seadmed süsteemi ja võimaldab teil Mi Home‘i rakenduse kaudu kõiki installeeritud nutifunktsioone sujuvalt hallata. See väike seade aitab juhtida kõiki nutikodu süsteeme: lülitab sisse tuled, kannab hoolt, et mingi seade lülituks valitud ajal välja. Just see seade tuvastab, millise seadme töös esineb parasjagu tõrkeid ja teatab sellest kohe omanikule.

Kokkuvõtlikult öeldes aitavad nutikad koduseadmed tagada kõigi pereliikmete ohutuse, hea tervise ja hõlbustavad koduseid töid ning aitavad energiat säästa.

Foto: Xiaomi
Copy
Tagasi üles