Kas mee sisse tekkinud kristallid tähendavad, et linnumagus on halvaks läinud?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kapinurgas kükitaval meel on üks halb omadus – see hakkab kristalliseeruma. Kas see tähendab, et mesi on halvaks läinud? 

Esmalt tuleb selgeks teha, miks mesi üldse kristalliseerub. Mesi koosneb kahest koostisosast: suhkrust ja veest. Suhkur on vees lahustunud, kuid seda on rohkem, kui vette mahub ehk tegemist on üleküllastunud lahusega. Ajapikku need kaks koostisosa eralduvad. Selle tulemusena tekivad suhkrukristallid. Need on erineva suuruse ja tekstuuriga, kõik sõltub meest endast ja selle vee ja suhkru vahekorrast. Toormesi kristalliseerub kiiremini kui töödeldud variant, kuna see sisaldab õietolmu ja mesilasvaha.

Kristalliseerumine on täiesti tavaline ja normaalne nähtus – mesi ei ole nii-öelda halvaks läinud. Ka ei tähenda kristalliseerumine, et mee kvaliteet oleks kehv või tegemist oleks võltsmeega. Vastupidi! Kristalliseerumine võib viidata vähesele töötlusele ja mee naturaalsusele. 

Juhul kui sa uue tekstuuriga mett süüa ei armasta, saab selle lihtsa vaevaga tagasi oma algupärasesse vormi muuta. Selleks läheb vaja sooja vett ja kaussi. Täitke kauss sooja veega ja asetage kristalliseerunud meega purk sooja vee sisse. Purk ei pea üleni vee all olema, piisab kui ainult pool purki vee sees on. Oodake mõned minutid, kuni mesi muutub voolavamaks ning avage seejärel kaas ja hakake mett vaikselt segama. Segage, kuni kristallid on kadunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles