NÄDALA RETSEPTID Tippkokka kartuliga: kolm hõrku kartulirooga restoraniköögist

Britt Rosen
Copy
Salatiklassika, Olivier krabilihaga. FOTO: Evelin Lillepuu
Salatiklassika, Olivier krabilihaga. FOTO: Evelin Lillepuu Foto: Evelin Lillepuu

*Kokandusvõistluse Bocuse d`Or Euroopa eelvoorul Budapestis sel nädalal oli üks kohustuslik võistlustooraine kartul.

*Üheksa aasta eest Eestit finaalis Lyonis esindanud Heidi Pinnak kuulus tänavu võistluse rahvusvahelisse žüriisse.

*Enne Budapesti sõitu korraldas ta kartulile pühendatud õhtusöögi restoranis Brasserie 11.

Just Laura on kartulisort, mille austajaks peab Heidi Pinnak end sellest saati, kui sort Eestis laiemalt levima hakkas. Punakaslillakas koor ja isuäratavalt kollane sisu teevad selle talle iseäranis sümpaatseks. Kartulipüreegi tuleb sellest ilus kollane, mitte valkjashallikas nagu mõne muu kartuliga. Kartulisortide hingeelu põhjalikult uurinud kokk ütleb, et Laura sobib kõigeks ja käitub hästi küll salatis, küll pudrus.

Restoraniköögis tarvitab ta argiselt tihti Esmet; kui aga on vaja taldrikule mängulisust lisada, läheb mõnikord käiku ka sinakaslilla tooniga Blue Kongo.

Juba ülemöödunud sajandil mõisast meie talurahva põllutükkidele jõudnud sort Väike verev on aga haruldasem, gurmeelikum, eriti hea maitsega. Seda väikese mugulaga kartulit segas Heidi Pinnak just hiljuti tagurpidi õunakoogi tarte tatin'i tainasse – magus küpsetiseklassika lõpetas viiekäigulise kartuliõhtusöögi, mida ta viimasel õhtul enne Budapesti lendamist maitseküttidele oma prantsuspärase köögiga restoranis Brasserie 11 pakkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles