ETTEVAATUST See süütuna näiv argitegevus võib muuta kodu suureks hallituspesaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Asjatundjate sõnul võib pesu toas kuivatamisel olla mitmeid ohtlikke tagajärgi. Lisaks kehvale sisekliimale ja -õhule rikub see riskirühma kuulujate tervist. 

Toas kuivavad rõivad loovad soodsa kasvupinnase hallitusele ja seentele, selgub Inglismaal avaldatud uuringust. Kokkupuude hallitusega võib aidata kaasa astma ja allergiate tekkele, vahendab The Sun. Ühtlasi süvendab see haigust neil, kellel juba on astma. Mõned hallitusseened võivad toota aga sedavõrd mürgiseid mükotoksiine, et võivad põhjustada seedehäireid või suisa närvisüsteemi kahjustust.

Toas pesu kuivatamist peaksid seega vältima eelkõige nõrgema immuunsüsteemiga või astmat põdevat inimesed. Riskirühma kuuluvad ka vanurid, kelle tõvekindlus ajas väheneb.

Iseäranis ohtlik on märgade riiete kuivatamine talvel, kui toas on nii või naa tavapärasest rohkem märgi rõivaid. Riideid tuleks võimaluse korral kuivatada kas värske õhu käes õues, rõdul või pesukuivatis. Kui need mugavused puuduvad, tuleb jälgida, et ruumis oleks piisavalt hea ventilatsioonisüsteem ning et riiete kogus ei oleks ülemäära suur.

Kuna salakaval hallitus võib tekkida ka pesumasinas, külmkapis, nõudepesumasinas ning paljudel muudel niiskusega kokku puutuvatel pindadel kodus, võiksid seda kodukoristuse ajal meeles pidada ja need pinnad enne puhtaks teha. 

Copy
Tagasi üles