NÄDALA RETSEPTID Mis on kuum küpsetamismoes? Ägedad ideed leivafestivalilt porgandisaiast banaanileivani

Britt Rosen
Copy
Lisaks eestlaste traditsioonilisele rukkileivale saab leivafestivalil maitsta ka teiste maade leivalisi, muid küpsetisi ja kõikvõimalikke leivakatteid. FOTO: Ragne Värk
Lisaks eestlaste traditsioonilisele rukkileivale saab leivafestivalil maitsta ka teiste maade leivalisi, muid küpsetisi ja kõikvõimalikke leivakatteid. FOTO: Ragne Värk Foto: Ragne Värk

* Tallinna Kultuurikatlas hõljub täna ja homme leiva lõhn: seal peetakse Eesti esimest leivafestivali.

* Pole midagi paremat omaküpsetatud ahjusoojast leivast võikillu ja soolahelvestega, ütleb toidublogija Ragne Värk.

* Festivali töötubades jagatakse ka nippe hapusaia ja gluteenivaba leiva küpsetamiseks.

Leiba on maailmas igasugust. Musta, valget, isegi jahuvaba. Meie köögikultuuris on esikohal must rukkileib, Vahemere maades armastatakse nisuvalget, moodne aeg on leivakaardile lisanud mahejahud ja ka jahuvabaduse. Leivafestivalil saab ülevaate neist kõigist, samuti muust põnevast, mida leiva katteks-kaaslaseks pruukida.

«Mu meelest ei asenda ahjusooja leiba natukese või ja soolahelvestega mitte miski,» kiidab toidublogija ja üks leivafestivali korraldusmeeskonna liige Ragne Värk. Samas tunnistab ta, et talle meeldib süüa värsket leiba ka oliiviõli, avokaadopüree ja parmesanilaastudega. Vahel lisab ta kooslusesse praetud või pošeeritud muna. Ent toidublogija armastab ise küpsetada ka saia – just porgandisaia, mis säilib värskena mitu päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles