Ragne Värk märkis raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!», et on mitmeid olulisi nüansse, mida leivateo juures silmas pidada.
«Pean siinkohal tunnistama, et neid murekohtasid on päris palju. Ma ise olen leiba küpsetanud aastast 2008. See oli aeg, mil leiva küpsetamise tegevus oli Eestis tõusuteel. Olen palju leiba teinud ja tihti jaganud oma erinevaid retsepte ja nippe ka internetis - kuidas küpsetada ja milliseid lisandeid võiks kasutada,» sõnas ta.
Värk tõi välja viis kõige levinumat väljakutset, millega kodused leivaküpsetajad alatasa silmitsi seisavad. «Esimene murekoht on kindlasti juuretis. Sellega võib tihti alt minna. See on asi, mis annab su leivale jõudu. Võib juhtuda, et leib jääb nätske, toores või see ei kerki. Seda põhjustab juuretis. Probleem on selles, et juuretist ei hoita õigesti,» märkis ta.
«Mina soovitan hoida juuretist külmkapis, see tuleks panna säilituskarpi. Paljud panevad juuretise klaaspurki. Kuid juuretis on elusorganism, mis vajab õhku ja klaaspurgis ta ei saa seda. Kui juuretis panna säilituskarpi, siis ta saab kaane ise pealt ära lükata. Tavaliselt, miks leivategu ei õnnestu...vaata, kas su juuretis on üldse elus,» soovitas kogenud küpsetaja.
Ka küpsetamisel on mitmeid nippe, mida tasub arvesse võtta. «Paljud on öelnud, et küpsetades jääb leib põhja poolt tooreks. Küpsemisel pannakse ahju veeanum ja mõnikord on seda vett ning veeauru liiga palju. Kui vett on ahjuplaadi jagu, siis auru on liiga palju ja leib jääb vormi põhjas niiskeks või nätskeks,» lisas Värk.