Eksitud on lausa sajanditega! Ehitisregister on hoonete vanuse osas vigane

Kodu.postimees.ee
Copy
Ehitisregistri probleem on laiaulatuslik.
Ehitisregistri probleem on laiaulatuslik. Foto: Shutterstock

Ehitisregister, kinnisvaraturu üks olulisimaid tööriistu, esitab hulgaliselt valeandmeid elamute esmase kasutuselevõtu aja kohta, kirjutab kutseline kinnisvarahindaja Margus Kruut LVM Kinnisvara kodulehel.

«Elamu üks olulisemaid näitajaid on ehitusaasta, mis tavaliselt samastub ehitisregistris oleva esmase kasutuselevõtu aastaga,» kirjutab Kruut. «Kuid juba mõnda aega on väga paljude elamute esmase kasutuselevõtu aastad registris täiesti valeks muutunud.»

Probleem on Kruudi kinnitusel suur, sest kinnisvaramaaklerid, hindajad, notarid ja paljud teised kasutavad ehitisregistri andmeid ja nii lähevad kuulutustesse, kinnisvara eksperthinnangutesse, notariaalsetesse lepingutesse ja muudesse dokumentidesse täiesti valed andmed.

«Kinnisvaraportaalides on hulgaliselt valede ehitusaasta andmetega kuulutusi ja maaklerid ning vara müüvad omanikud ei saa midagi teha, sest peavad tuginema ehitisregistri andmetele,» rõhutas ta. «Kogemustega hindajad kirjutavad eksperthinnangusse ehitisregistris oleva vale esmase kasutuselevõtu aasta ja siis peavad selgitama, et see ei ole õige. Väheste kogemusteta hindajatel võivadki eksperthinnangutesse minna ebaõiged andmed.»

Probleem on Kruudi sõnul suur ja vajab lahendust. «Eksitud ei ole mõne aastaga, vaid aastakümnete ja puitelamute puhul isegi sajandiga,» selgitas ta.

Margus Kruudi täispikk artikkel vigadest ehitisregistris koos konkreetsete näidetega on leitav LVM Kinnisvara kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles