USA kokandussaadete auhinnagalal pakuti Eesti maitseid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laud The Taste Award järelpeol.
Eesti laud The Taste Award järelpeol. Foto: Erakogu

Jaanuaris Hollywoodis toimunud toidu- ja kodusaadete auhinnagala järelpeol pakuti Eesti roogi, mille valmistas Polli talu perenaine ja loodusliku toitumise spetsialist Marika Blossfeldt.

«Mul oli suur soov sellel üritusel osaleda, kuna mul ilmus sügisel ingliskeelne versioon oma raamatust «Looduslik toit. Täisvaartuslik elu» ja see raamat on suunatud eelkõige Ameerika turule,» rääkis Marika Blossfeldt.

Kuna tänavu kolmandat korda toimunud The Taste Awards üheks sponsoriks oli Eesti aukonsul Michael Corey Chan Arisonast, siis pakkus ta Eesti kokkadele võimaluse oma toitudega esineda auhinnagala järelpeol Egiptuse teatris Hollywoodis.

Blossfeldi sõnul tuli tal üritusele pääsemiseks osaleda harrastuskokkade kategoorias konkursil, mida korraldas Aarne Toomsalu Eestis. «Kuna ma ise sellel ajal Eestis ei viibinud, palusin Anne Vahterit, kes praktikandina on Polli talus abiks olnud, mind ja minu toite seal esindada. Olin lõppkokkuvõttes ainuke Eesti kokkadest, kes Hollywoodi kohale sõitis,» rõõmustas Blossfeld.

Peet ja karask pidulaual

Kokaraamatu autori sõnul soovis ta The Taste Awards järelpeol pakkuda midagi huvitavat, mis oleks tüüpiliste Eesti toiduainetega tehtud ning kooskõlas tema toidukontseptsiooniga. Üks pakutud toitudest oli pärit kokaraamatust, teise retsept valmis just selle peo jaoks, aga peol pakutava valikut mõjutasid ka puhtpraktilised asjaolud.

«Toit pidi olema selline, mida saab kergesti transportida, sest köök, kus toidud ette valmistasime, asus Hollywoodist kaugel,» rääkis Blossfeldt. Samuti pidi seda saama serveerida ruumitemperatuuril, kuna puudus tehnika, millega toitu soojana hoida, ja seda tuli pakkuda suupistena külalistele, kes kõnnivad ühest lauast teise.

Nii valiski Blossfeldt oma raamatus olevate retseptide seast välja kinoa-peedisalati. «Kinoa-peedisalatis esineb keedupeet kui tüüpiline Eesti toiduaine. Võiks öelda, et kinoa-peedisalat on rosolje sugulane. Kartuli asemel on kinoa, hapukoore asemel on kaste oliiviõlist ja sidrunimahlast,» tutvustas ta oma retsepti. Teiseks roaks oli karask jõhvikate ja peekanipähklitega, mille kõrvale pakuti taluvõid.

Talviti USAs elava Blossfeldi sõnul polnud Eesti retseptidega sobivate toiduainete leidmine tema jaoks keeruline, kuna ta on kohaliku toiduvalikuga tuttav.

«Väike vahe oli siiski idaranniku, kus elan, ja California vahel. Teadsin, et jõhvikaid ei pruugi seal igal aastaajal olla – see on pigem sügisene kaup, kuna ameeriklased söövad jõhvikamoosi kalkuniprae korvale just tänupuhade ajal novembri lõpus,» rääkis kokk. Blossfeldti sõnul tuli talle üllatusena, et punapeeti müüdi Californias ainult väga väikestena. «Ühelt poolt tore, sest need olid koos varrte ja lehtedega ja väga värsked,» lisas ta.

Toit paarisajale asjatundjale

The Taste Awards järelpeol osales 500 inimest ning toitu valmistades arvestasid Eesti laua tegijad, et nende hõrgutisi tuleb maitsma paarsada inimest. Köögitoimkonnas oli lisaks Blossfeldtile ka Ave Karp, kes on ka kokaraamatu produtsent, ja Eloise Karp, kes esindab kokaraamatut Londonis. Tiiu Leek Jacobson, kes elab  Pacific Palisades, lubas kokkajatel oma kööki kasutada ning aitas nii sisseostmisel kui ka transportimisel.

Pidusöök valmis kahe päevaga. «Päev enne The Taste Awardsi käisime sisseostmas, peale lõunat alustasime salati ettevalmistustega: keetsime kinoad ja peete, hakkisime peete ja apteegitilli,» meenutas Blossfeld. Järgmisel hommikul lõpetati salati valmistamine, tehti valmis kaste ning segati salat kokku, et see saaks paar tundi n-ö tõmmata. Ka küpsetati viis pätsi karaskit.

Peolistel oli valida kümmekonna eri toidupakkuja vahel. «Üldiselt olid külalised väga huvitatud minu toidust ja tundub, et see maitses nendele ka hästi,» rääkis Blossfeldt. Paljud esitasid küsimusi toidu kohta, mitmed tulid tagasi ja küsisid juurde. «Üks ajakirjanik palus natuke toitu ka oma naisele koju viia.»

The Taste Awards on auhind, mida jagatakse kõige edukamatele toidu-, moe- ja kodu/elustiili saadete tegijatele nii televisioonis, filmis, internetis kui ka raadios.  Üritust korraldab Taste TV, millel on üle 100 telekanali ja millest kõige kuulsam on Food Network.

Lihtsad looduslikud retseptid

Marika Blossfeldt oli nõus The Taste Awardsil pakutud Eesti roogade retsepte ka Postimehe lugejatega jagama. Oma retspte tutvustades sõnas Blossfeldt, et need põhinevad looduslikel toiduainetel, mida pole tööstuslikult töödeldud. Neist pole midagi eraldatud ega sinna midagi lisatud. «Oma loomulikus olekus on toiduainetes kõige rohkem elujõudu, toitaineid, aga ka maitset. Pole olemas suuremat naudingut kui süüa värskeid ürte, lehtsalateid või köögivilju, mida minutid enne oled aiast noppinud,» sõnas Blossfeldt.

Tema retseptid on maalähedased ja kergesti valmistatavad - keeruliste nippide või keerutusteta. «Nad koosnevad vähestest koostisosadest ja lubavad armuda igasse koostisosasse. Vaatamata oma lihtsusele pakuvad need külluslikku, puhast ja peent maitseelamust. Avastad üllatusega, kui hõrgud võivad olla kõige tavalisemad köögi- või teraviljad, mis varustavad keha rikkalikult täisväärtuslike toitainetega.»

Toidud, mida Marika Blossfeldt oma Polli talus külalistele pakub, ei ole traditsioonilised eestipärased toidud, kuna nende tegemisel kasutatakse tüüpiliste kohalike toiduainete kõrval ka Eesti turul saadavaid uuemaid toiduaineid, nagu teravilju kinoa, kamut või pruuni riisi.

«Samas meeldib mulle uurida vanu Eesti retsepte ning kohendada neid vastavalt minu toidukontseptsioonile.  Nii on näiteks sündinud Polli talu versioon karaskist, milles kasutan suhkru asemel mett ning valge jahu asemel täisteranisujahu.»


Kinoasalat peediga                          kuuele
 

 
Salat:
2  keskmist peeti, pealsed eemaldada
480 ml vett
240 ml kinoad, loputada
2  näputäit soola
1  apteegitilli mugul, väikesteks kuubikuteks lõigata
1  kimp sibulapealseid, hakkida
120 ml hakitud basiilikut ja mõned lehed
 
Kaste:
1 või 2 sidruni mahl
4–6  sl oliiviõli
soola ja pipart
 
1.     Valage peedid veega üle ja keetke tervelt koos koorega, kuni need on pehmed (umbes 40–60 minutit).
2.     Pange eraldi potis keema 2 tassi vett, lisage kinoa ja sool. Ajage veel kord keema, seejärel vähendage kuumust miinimumini ja laske 15 minutit kaane all haududa. Kui kinoa on kogu vee sisse tõmmanud, valage see suurele vaagnale jahtuma.
3.     Kui peedid on pehmed, valage need külma veega üle. Koorige ja lõigake kuubikuteks.
4.     Kui kinoa ja peedid on jahtunud, segage need kausis, lisage apteegitill, hakitud sibulapealsed ja basiilik.
5.     Pange kastme koostisosad klaaspurki. Sidrunimahla peaks olema poole rohkem kui õli. Keerake kaas peale ja raputage korralikult segamini. Valage kaste salatile, segage korralikult läbi ja laske salatil vähemalt pool tundi tõmmata.
6.     Vahetult enne lauale panemist segage kergelt, lisage vajadusel sidrunimahla ja maitseaineid.
 
Kaunistage basiilikulehtedega.


 
Karask  jõhvikate ja peekanipähklitega   kaheksale
 
 
240 ml jõhvikaid
240 ml vahtrasiirupit
1 apelsini koor, riivitud
4 sl võid
 
240 ml keefiri või jogurtit
2  muna
1  tl soola
 
480 ml odrajahu
240 ml täisteranisujahu
½  sl söögisoodat
1/8 tl jahvatatud nelki
 
240 ml peekanipähkleid, tükeldada
 
1.     Kuumutage ahi 175°C-ni.
2.     Võitage keeksivormi küljed ja põhi.
3.     Ajage jõhvikad, apelsinikoor ja vahtrasiirup keema ning keetke kuni suurem osa marjadest on lõhkenud, umbes 4 minutit
4.     Lisage või marjadele ja segage kuni või on sulanud
5.     Segage kausis kokku keefir, munad ja sool, kuni saate ühtlase massi.
6.     Lisage keedetud jõhvikad ja segage. 
7.     Omaette kausis segage jahud söögisooda ja nelgiga.
8.     Valage keefiri-marjasegu jahusse ja segage hästi läbi.
9.     Lisage pähklid tainale ja segage.
10.  Valage tainas võitatud keeksivormi ja küpsetage 50–60 minutit. Et kontrollida, kas karask on valmis, torgake puidust hambatikk selle keskele. Kui tikk jääb puhtaks, on karask valmis.
 
Serveerige taluvõiga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles