«Eesti Parima Toiduainekonkursi» pressi lemmikuks valitud Alma Kreeka stiilis DIP! Tzatziki kastmes on põhitoorainena kasutatud hapukoore asemel kohupiimakreemi, mis annab sellele täidlasema tekstuuri ning sisaldab võrreldes teiste kaubanduses müüdavate dipikastmetega kaks korda rohkem valku ning kaks ja pool korda vähem rasva.
EESTI PARIM TOIDUAINE ⟩ Vaata, millise hõbemärgiga pärjatud toote press oma lemmikuks valis!
Pressilemmik valiti välja 10 hõbemärgiga pärjatud toote hulgast. Tooteid hinnati üheksa kriteeriumi põhjal – pakend, välimus, lõhn, konsistents, maitse, innovatsioon, uudsus, tervislikkus ja müük.
«Sensoorse hindamise eesmärk ei ole väljendada oma subjektiivset maitse-eelistust, vaid hinnata tooteid võimalikult objektiivselt ja mitme eri nurga alt. Pressižürii tulemuste põhjal võib öelda, et järjest rohkem peetakse praegusel hetkel oluliseks toidutoodete puhul puhast maitset. Samuti on fookuses tervislikkus ja uudsus ehk püütakse leida see innovaatiline võlukomponent, millega pole konkurendid veel hakkama saanud,» ütles toiduteadlane ja konkursi hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv.
Ajakirjanikke paelus pressi lemmiku tiitliga pärjatud toidutoote puhul enim selle struktuurne konsistents, värske lõhn ja pakend. Innovaatilisuse poolest üllatas ajakirjanikke ka dipikastme põhikomponendi, hapukoore, asendamine kohupiimakreemiga. Tänu kohupiimale sisaldab kreekapärasest tzatziki kastmest inspireeritud Alma dipikaste võrreldes konkurentide omadega kaks korda rohkem valku ning kaks ja pool korda vähem rasva.
Alma tzatziki maitselisele dipikastmele pakkus tihedat konkurentsi Põnni ökoloogiline toortatraroog veiselihaga, mis sisaldab vaid ökoloogilisi tooraineid ning on prii suhkrust, soolast ja ebavajalikest lisaainetest. Toote puhul paistis silma ka toortatra kasutamine lastetoidus, mis on Eesti turul ainulaadne. Kolmandale kohale platseerus ilma lisatud suhkruta Leiburi rukkipala idandatud teradega, millele andsid loomuliku magususe idandatud rukkiterad.