Abikaasad on eluasemelaenu tasumisel solidaarvõlgnikud, seda ka lahutuse korral

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Tallinna kesklinn. Pilt on illustratiivne.
Tallinna kesklinn. Pilt on illustratiivne. Foto: Raul Mee/Postimees Grupp

Abielulahutuse korral, mil lõpeb ühtlasi ka kaasade ühisvarasus, jagavad osapooled soetatud vara omavahel. Emb-kumb võib esitada ühisvara jagamise taotluse kohtule juba koos abielu lahutamise või kehtetuks tunnistamise hagiga, või koos varaühisuse lõpetamise hagiga.

Abiellumisavaldust tehes saab valida kolme vararežiimi vahel: kas varaühisus, vara juurdekasvu tasaarvestus või varalahusus. Kui abiellumisel avalduses abieluvarasuhet ei valita, siis kehtib Hugo.LEGAL juristi Ülle Aliorgi sõnul varaühisus. Hiljem saab varasuhet muuta, kuid siis juba üksnes notariaalse abieluvaralepinguga.

«Üldjoontes oli samasugune kord ka eelmise, kuni 30.06.2010 kehtinud perekonnaseaduse ajal. Peamine erinevus seisneb selles, et kui kehtiva õiguse kohaselt kantakse mõlemad abikaasad kinnistusraamatusse ühisomanikena isegi juhul, kui lepingu sõlmib vaid üks abikaasa, siis kuni 2010. aastani kanti omanikena kinnistusraamatusse mõlemad abikaasad vaid juhul, kui nad olid kohal lepingu sõlmimisel notari juures,» selgitab Aliorg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles