Üks töö toataimedega, mille jaoks on praegu parim aeg

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Taim võib samas potis olla aastaid, kui anda talle piisavalt vett ja väetist, kuid ühel hetkel kasvavad juured nii suureks, et mulda pole ollagi. Taim on pidevalt kuiv, lehed kolletuvad ning varisevad maha. Taime ellujäämise huvides tuleb selline tegelane ümber istutada.

Millal on õige aeg taim ümber istutada?

Noori taimi tuleb ümber istutada korda aastas. Parim aeg on selleks aktiivse kasvuperioodi algus ehk kevad, siis kosuvad nad šokist kiiremini. Haigeid ja paranevaid taimi ümber istutada ei tohi, kuna see võib saada neile saatuslikuks. Need taimed on niigi suures stressis. Kui juured on otsapidi potiaugust välja vupsanud, on see selge märk sellest, et pott on liiga väike ja taim tahab suuremat kodu. 

Kuidas taime ümber istutada?

Esmalt kastke taime korralikult. Pese puhtaks pott, millesse taime istutad. Vahet pole kas tegemist on tuttuue või varem kasutatud potiga. Istutage taim potti, mis on eelmisest kõigest natukene suurem, umbes kahe sentimeetrit suurema diameetriga. Kui tegemist savipotiga, siis leotage seda enne istutamist vähemalt veerand tundi. 

Laotage poti põhja drenaažikiht ja veidi mulda. Võtke taim ettevaatlikult oma potist välja, eemaldage haiged või katkised juured ja asetage taim uude potti. Kallake juurte ümber mulda ja vajutage see sõrmedega kinni, kuid mitte liiga tugevasti. Mullapalli pealispind peaks potiäärest jääma umbes kaks sentimeetrit madalamale. Viimasena tuleb taime korralikult kasta ning jätta see poolvarjulisse kohta, et taim toibuda saaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles