MUNAVABA RETSEPT ⟩ Värvilised maasikaküpsised, mis toovad naeratuse igale suule

Kodu.postimees.ee
Copy
Munavabad värvilised maasikaküpsised.
Munavabad värvilised maasikaküpsised. Foto: Loomus

Juba sel nädalavahetusel ootavad ees munadepühad. Loomade eestkoste organisatsioon Loomus kutsub kõiki jätma munad söömata ja värvimata ning selle asemel nautima kevadet loomasõbralikult ja täistaimselt.

Kuidas tähistada munavabasid munadepühasid? Mida panna lauale ja kuidas pakkuda nii endale kui ka lastele rõõmu «munade» värvimisest? Loomuse liige Lene Otenurm jagab põnevat küpsiste retsepti, mis toob pereliikmetel naeratuse suule.

Kevade saabumist tähistatakse tavaliselt erksate värvidega, tuues tuppa värskeid lilli ning kattes laua värviliste linikutega. Munade värvimise asemel innustab Loomus inimesi asendama seda aegunud traditsiooni loomasõbralikumaga ehk kaunistama hoopis küpsiseid. Värviliste glasuuride tegemiseks ei pea toiduvärve ostma, vaid saab katsetada erinevate looduslike koostisosadega.

Vaja läheb:

300 g nisujahu

150 g valget suhkrut

160 g margariini (või veganvõid)

1 tl vanillipastat (või vanilliekstrakti)

0,5 tl soola

0,5 tl küpsetuspulbrit

150 g maasikaid

~300 g tuhksuhkrut + pisut taimset piima või sidrunimahla

Pane maasikad 1 tl veega potti ning kuumuta keskmisel kuumusel. Sega ja purusta maasikaid lusikaga, kuni need hakkavad lagunema (umbes 5 min). Vala maasikad läbi sõela, et eemaldada seemned, ning jäta jahtuma. Jäta vedelik alles. Sega teises kausis nisujahu, suhkur, sool, vanillipasta, küpsetuspulber ning toasoe margariin.

Lisa supilusika kaupa juurde maasikavedelikku ning sega, kuni tainas on ühtlane. Kokku lisa umbes 4 spl maasikavedelikku, vajadusel natuke vähem või rohkem. Ülejäänud vedelikku saab kasutada roosa maasikamaitselise glasuuri valmistamiseks. Paki tainas õhukindlalt ära ja jäta vähemalt paariks tunniks külmkappi seisma.

Kui tainas on seisnud, eelkuumuta ahi 180 °C kraadini. Rulli tainas jahusel pinnal lahti ning lõika vormideks. Muna kujuliste küpsiste tegemiseks saab kasutada vormina supilusikat. Aseta küpsised ahjuplaadile ning küpseta 6-8 minutit.

Kui küpsised on jahtunud, valmista glasuuri. Selleks jaota tuhksuhkur nii mitmesse kaussi, kui mitut erinevat värvi glasuuri soovid teha. Tavalise valge glasuuri jaoks võid lisada tuhksuhkrule taimset piima või sidrunimahla. Lisa vedelikku ainult teelusika kaupa ja sega täielikult, enne kui rohkem juurde lisad, et glasuur ei muutuks liiga vedelaks. Kui siiski tundub, et lisasid liiga palju vedelikku, võid alati lisada tuhksuhkrut juurde.

Roosa glasuuri saamiseks sega tuhksuhkur maasika (või mõne teise punase marja) vedelikuga. Lillat värvi saab näiteks peedimahlast, mustsõstrast või acai marja pulbrist. Rohelist värvi annab spirulina, klorella või matcha pulber. Rohelist värvi saab ka kuumutades spinatilehti natukese veega või keetes rohelist kohvi. Kollast värvust annab kurkum, oranži porgandimahl. Sinist värvi saab, kui keeta punast kapsast natukese veega. Kui glasuurid on valmis, vala need minigrip kottidesse, lõika üks nurk ära ja kaunista küpsised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles