Skyoni kõrghoone sai rahvusvahelise tiitli, mida varem Eestis jagatud vaid viiele

Kodu.postimees.ee
Copy
Skyoni kõrghoone Maakri tänaval.
Skyoni kõrghoone Maakri tänaval. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Capital Mill teatas täna, et Maakri tänaval asuv Skyoni büroohoone pälvis rahvusvaheliselt tunnustatud LEED Platinum sertifikaadi.

LEED-sertifikaat on rahvusvaheliselt tunnustatud sertifitseerimissüsteem, mille töötas välja USA Rohelise Ehituse Nõukogu. Sertifikaadi saamiseks saab hoone koguda punkte viies erinevas valdkonnas: jätkusuutlik ehituspaik, vee kasutamise tõhusus, energiasäästlikkus, materjalid ja ressursid ning sisekeskkonna kvaliteet, lisapunkte võib saada ka disaini eest. Skyoni saavutatud Platinum sertifikaat on ühtlasi kõige kõrgem näitaja kulla, hõbeda ja klassikalise sertifikaadi kõrval.

Lisaks Skyonile on Platinumi sertifikaadi pälvinud Eestis veel viis hoonet. Sertifikaat anti välja rahvusvahelisel hindamisel ja hoone pälvis 84 punkti 110-st. Skyon on esimene ärihoone Eestis, millele on väljastatud sertifikaat uuenenud tingimuste alusel, mis on võrreldes varasematega rangemad.

Capital Milli tegevjuhi Kaarel Loigu sõnul tõstavad taolised saavutused kinnisvara väärtust ning annavad kliendile ja avalikkusele kinnituse, et hoonele seatud kõrged nõuded on täidetud. Loigu sõnul on sertifikaadid üha olulisemad ka pankade jaoks, sest aina rohkem pööratakse rahastamisel tähelepanu rohepöördele ning keskkonna väärtustamisele. «Kuna hoone projekteerimise ja ehituse faasis järgitakse parimad võimalikke lahendusi, saame olla veendunud, et hoone elukaar saab olema maksimaalselt pikk,» kommenteeris Loigu.

Pälvitud sertifikaat tõotab tõsta hoone väärtust ka rahvusvaheliste investorite silmis. «Suur eeltöö on investori jaoks selle sertifikaadi näol tehtud, kuna ta saab selge arusaama ja kindluse, et tegu on rahvusvaheliselt tunnustatud ja hinnatud märgisega ning nii-öelda kolmas osapool kinnitab omalt poolt hoone vastavust kõrgetele nõuetele,» sõnas Loigu.

LEED-sertifikaadi taotlemise protsessis oli Capital Milli partneriks Eesti üks suurimaid kinnisvara halduse, hoolduse ja energiatõhususega tegelevaid ettevõtteid Forus Haldus. Forus Halduse juhatuse esimehe Teet Raudsepa sõnul on LEED-sertifitseeritud hooned märgatavalt väiksemate ülalpidamiskulude ja keskkonnajalajäljega. «Vähemoluline pole ka asjaolu, et hoone dokumentatsioon on korras ning ehitusprotsess läbipaistev. Nii on hoonet märkimisväärselt lihtsam hallata ja soovi korral ka müüa,» lisas Raudsep.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles