EKSPERT SELGITAB ⟩ Mida tähendab euribori tõus laenuvõtjale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kiiresti kasvavad hinnad ja hinnatõusuootus panevad tõusma ka euribori. Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul tähendab see ühest küljest tarbijatele laenude kallinemist, kuid teisest küljest pidurdab üleüldist kaupade ja teenuste hinnatõusu.

Euribor on intressimäär, millega laenavad teineteisele raha Euroopa pangad ning seda nimetatakse ka rahaturu intressimääraks. Euribori tõus mõjutab väga paljusid laenuvõtjaid Eestis, kuna suur osa laene, sealhulgas kodulaen ja liising, on seotud enamasti 6 kuu euriboriga. Laenude endi periood on reeglina palju pikem. Prognooside järgi tõuseb praegune negatiivne euribor järgmise aasta lõpuks 1,3 protsendile. 

Uusküla selgitas, et see, kui palju intressimäärad järgnevate aastate jooksul tõusevad, sõltub euroala hinnakasvust. «Kui hinnad tõusevad euroalal pikema aja jooksul rohkem kui 2 protsenti aastas ja tekib ootus, et hinnatõus jätkub, siis tõstab Euroopa Keskpank ka intressimäära, et hinnatõusu pidurdada,» ütles peaökonomist. Energia ning toormete kallinemise tõttu oli viimatine aastane hinnatõus euroalal 7,5 protsenti.

Intressitõus muudab kodulaenu kallimaks ning seetõttu võetakse laenu vähem. «See omakorda vähendab raha hulka majanduses, mis toob alla muud hinnad, sest kui võetakse vähem laenu, langeb ka nõudlus kaupade ning teenuste järele,» selgitas Uusküla. Näiteks kui euribor peaks tõusma praeguselt tasemelt 5 protsendini, siis 20 aastaks võetud 100 000-eurose laenu puhul tõuseks igakuine laenumakse seniselt 505 eurolt 775 euroni.

Uusküla sõnul võib arvestada rusikareegliga, et 1 protsent intressitõusu kergitab 10 000 eurose laenu kuumakset umbes 5 eurot. Seega 100 000-eurose laenu puhul tähendab 1 protsent intressitõusu laenu kallinemist umbes 50 euro võrra.

Tasub siiski arvestada, et reeglina kasvavad ajas koos hindadega ka palgad, mis tähendab aga seda, et juba võetud laenu suhe sissetulekutesse väheneb, muutes laenu maksmise samal ajal lihtsamaks. Samuti kasvab ajaga kinnisvara hind.

Lisaks tõi Uusküla välja, et alates euro sünnist aastal 1999 on 6 kuu euribori kõige kõrgem väärtus olnud 5,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles