Jäme viga, mida paljud toidu valmistamisel teevad

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Töölt koju tulles, on toidu valmistamine ilmselt viimane asi, millele aega kulutada tahetakse. Aja säästmiseks kasutatakse tihti ühte kaussi, nuga, lõikelauda, lusikat või muud erinevate koostisosade töötlemisel, ilma, et neid vahepeal pestaks, kuid see võib halvasti lõppeda.

Kahjulikud mikroobid võivad aga nii ühelt toidult teisele kergelt edasi kanduda. «Toores liha, linnuliha, mereannid ja munad võivad levitada selliseid mikroobe nagu salmonella ja E. coli bakter, seega on oluline, et nendega kokku puutunud asjad ei puutuks omakorda teiste asjadega kokku,» räägib rahvusvahelise toidualase teabe nõukogu toidutehnoloogia kommunikatsiooni vanemdirektor Tamika Sims. Nõuandeid, kuidas ohutult süüa valmistada on tal teisigi.

Pika ja lühikese säilivusajaga tooted ei tohi kokku puutuda

Sims räägib, et pika ja lühikese säilivusajaga tooted ei tohi omavahel kokku sattuda. «Näiteks marmelaad ja maapähklivõi puhul on oluline, et marmelaad ei satuks maapähklivõisse, sest marmelaad vajab peale avamist jahedat keskkonda, maapähklivõi seda aga ei vaja,» toob ta näite ja lisab, et kui natuke marmelaadi satub maapähklivõisse, läheb see seal halvaks ja rikub ka maapähklivõi.

Järjekord on oluline

Toidu valmistamise järjekord on teine viis, kuidas end ristsaastumise eest kaitsta. «Puu- ja köögiviljadega peaks alati enne lihatooteid tegelema. Töövahendit tuleb peasta iga erineva produkti jaoks,» räägib Sims. Näiteks tuleb sibul hakkida enne kana ja kõiki tööriistu ja käsi pesta peale mõlema tegelemisega lõpetamist. 

Ühed tööriistad ühtede, teised teiste jaoks

«Ohutuse seisukohast, on hea kasutada samu tööriistu samade toiduainete jaoks,» räägib Sims. Näiteks, kasuta ühte nuga ja lõikelauda ainult liha lõikamiseks, teist lõikelauda ja nuga ainult juurviljade hakkimiseks ja nii edasi. 

Rusikareegel, mida Sims soovib kõigile õpetada on järgmine : ärge kasutage sama tööriista toore ja enne tarbimist kuumtöötlust vajava toitaine töötlemiseks. Sama kehtib ka külmkapis säilitamist ja seda mitte vajava toitaine puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles