Väetiste kõrged hinnad ja tarneraskused on varaste näpud sügelema pannud

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Põllumeeste jaoks on muutunud aktuaalseks väetiste hoidlate, kütuste suurte kanistrite ja vanametalli valvamine, sest viimaste hinnad on mitu korda tõusnud. Väetiste kättesaadavust ja hindasid mõjutab suuresti sõda Ukrainas.

Väetiste mitmekordsed hinnatõusud ning sõja sanktsioonidega kaasnevad tarneprobleemid on pannud põllumajanduse keerulisse olukorda. «Viimane aasta väetiseturul on olnud kiires muutumises,» nentis Linas Agro OÜ tegevjuht Mihkel Hang. Hinnad hakkasid tõusma juba eelmise aasta juunis ja hetkel ei ole näha, et olukord turul muutuks ning hinnad langeks.

«Eesti põllumajandus- ja toidutootjad seisavad silmitsi üsna pretsedenditu väljakutsega, et tulla toime hüppeliselt kasvanud tootmiskulude ja tootmissisendite tarneraskustega,» ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juht Roomet Sõrmus.

Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar märkis, et turul napib väetise pakkumisi ja kõrged hinnad selles segmendis paneb põllumehe raskete valikute ette. Kokkuvõttes kergitab see hindasid ja mis sügisel saab, ei oska keegi prognoosida. Põllumeestele tähendab see eelkõige palju ebakindlust.

«Kuna väetised on varasest rohkem hinnas ja mitmed põllumehed on väetist juba hooaja jagu ette varunud, oleks mõistlik väetisel ka silm hoolikalt peal hoida. Sellisteks juhtumiteks on spetsiaalne valvesüsteem, mis on mõeldud kohtadesse, kus puudub elektriühendus või kuhu ei saa vedada keerulisi videosüsteeme ja kaableid,» rääkis G4Si kommunikatsioonijuht Maxim Tuul.

Keeruline on olukord ka metallitööstuses. Kui möödunud aastal toimus üle kahe korra rohkem metalli vargusi kui 2020. aastal, siis uus aasta on alanud varaste jaoks veel aktiivsemalt. Metallivargusi on juba esimese kolme kuuga toimunud nii Ida-Virumaal, Raplamaal, Pärnumaal kui ka Saaremaal.

G4Si turvalahenduste osakonna juhi Ramon Kaju sõnul võib varguste arvu tõusu põhjuseks olla tõsiasi, et ehitusmaterjalide hinnad on viimastel aegadel tõusnud. «Musta ja värvilise metalli hinnatõusu mõõdetakse kordades,» ütles Kaju. «Tihenenud on vargused objektidelt ning taas on päevakorral ehitusmaterjalide kaod ja sellest tingitud varaline kahju koos ehitustähtaegade pikenemisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles