Venemaad ootab ees õllenappus? Üht tähtsat koostisosa seal ei kasvatata, vaid imporditakse läänest (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sanktsioonide alla sattunud Venemaa on sealsele kaubandusele tugeva põntsu andnud. Vähe sellest, et paljud kaubamärgid on idanaabri juures tegevuse peatanud või sootuks lõpetanud, on ka ekspordile piirangud seatud.

Üks tööstus, mis võib sanktsioonide tõttu tugeva põntsu saada, on vene õlletööstus. Vilja Venemaal jagub, kuid üht tähtsat õlle koostisosa seal maal ei kasvatata – humalat.

Reutersi andmeil impordib Venemaa 98 protsenti õlle valmistamiseks vajaminevat humalat. Peamised turud, kust humalat imporditakse, on Saksamaa Tšehhi ja USA. Reutersi andmeil olevat õlletootjad pöördunud Venemaa põllumajandusministeeriumi poole, et valmistuda olukorraks, mil humalakraanid kinni keeratakse.

Vene ajaleht Kommersant avaldas õlletootjate liidu kirja, teatab Reuters. Kirjas seisab, et õlletootjatel jätkub humalat vaid paariks kuuks. Sellest tulenevalt, palutakse kolmeks kuni viieks aastaks riiklikku toetust, et suurendada humala tootmist Venemaal.

Humala puudus on ainult üks probleem õlleturul, millega Venemaa maadlema peab. Mitmed suured tootjad nagu AB InBev, Heineken ja Carlsberg on vähemalt osaliselt vene turust loobunud.

Carlsbergile on Venemaa turust loobumine suur löök, sest neile kuulub õlleturust 27 protsenti. Sellegipoolest teatas ettevõte, panevad Venemaal pillid kotti. «Oleme võtnud vastu raske otsuse taotleda oma Venemaa äritegevuse võõrandamist, mis on meie arvates praeguses keskkonnas kõige õigem valik. Peale võõrandamist ei ole me Venemaal enam esindatud,» ütles Taani õlletootja märtsis.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles