Trendikas boho stiilis kodu: milline see on ja kuidas seda enda koju tuua

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Boho ehk boheemlaslikust sisustusstiilist on paljud kindlasti kuulnud, kuid mis imeloom see täpselt on.

Milline on boho stiil?

City24 kirjutab, et Boho stiil on külluslikkus kõigest: erksad toonid, mitmekihilisus, erinevad pitsid, soojad ja rikkalikud kudumid, pikad narmad, ebatavalised esemed ja palju muud. Boho stiil näitab muretut eluviisi, kuna reegleid selles sisustuses on vähe. Võimalik on sisustada kodu just selliseks, nagu te seda ise soovite.

Selle stiili juures on eriline veel «all in» ehk võimalus omavahel kokku segada kõik mustrid, värvid ja tekstuurid. Pöörake tähelepanu ägedatele detailidele, et teie kodu oleks ekstra huvitava iseloomuga. Kokku võib panna nii modernse diivani, antiikse laua kui ka vanast ajast pärit toolid.

Boheemlaslikus stiilis kodud sisaldavad tihti vintage-mööblit ja valgusteid, samuti maailma erinevates kultuuridest inspireeritud tekstiile ja vaipkatted. Esemed pärinevad väga erinevatest kohtadest, sealhulgas vanakraamiturult ja reisidelt. Võimalik on ka näiteks mõne eseme põlvest-põlve pärandamine. 

Boho stiili näide.
Boho stiili näide. Foto: Shutterstock

Värvid, värvid, värvid

Boho stiilis kodu on kahtlemata värvirohke. Kui boho stiil Prantsusmaal alguse sai, oli kõige tähtsamaks värviks kollane. See sümboliseeris säravat päikest. Suur hulk erinevaid värve võib tekitada kaootilise mulje, kuid lähemal vaatlusel selgub, et nad sobivad üksteisega peaaegu ideaalselt. Värvid on intensiivsed ja valikut on terve värvispektri jagu.

Värvivalik on enamasti julge ja tihti võib olla üks värv domineerivam. Näiteks on seinad rohelised, aga ka diivan ja diivanipadjad ning kardinad. Kontrastina on põrand hele ja lagi valge. Kui soovite boho stiili segada skandinaavialiku minimalismiga, võiks domineerivaks värviks olla valge või helehall. Heledasse interjööri on lisatud boheemlaslik mööbel, mis võiks olla puiduga sama värvi, kuid mitte väga ergas.

Boho stiili näide.
Boho stiili näide. Foto: Shutterstock

Kõiksugu mustreid

Lisaks värvidele on boho stiilis olulisel kohal ka mustrid. Nimelt võivad mustrid olla inspireeritud loodusest, aga ka eksootikast ja hipide maailmast. Need võivad olla näiteks trükised, mis sisaldavad väikseid detaile, olles samal ajal ka silmatorkavad.

Mustreid võib olla palju ja neid võib ühte tuppa kokku panna, kuid seejuures ei tohiks üldpilt liiga kirjuks minna. Boho stiili kasutades on see aga lubatud, sest niimoodi on kombineeritud erinevad mustrid, mis aitavad väljendada isikupära. Näiteks värviline diivan, ühe mustriga kardinad ja teise mustriga diivanipadjad pole mingi probleem.

Viimistlus

Nagu mustritel ja värvidel, kehtib ka materjalide puhul suur valikuvabadus. Nimelt võib olla kasutusel nii parkettpõrand kui ka looduslik lubikrohv. Lagi võib olla puidust või täiesti tavaline valge. Boheemlaslik stiil eelistab looduslike materjalide kasutamist, mistõttu tuleks linoleumi ja keraamiliste plaatide vahel valides eelistada plaate. Plastikust paneelide asemel tuleks eelistada puitu ning samamoodi teha ka akende puhul. Aknalaud võiks olla kivist või puidust.

Tapeedid pole boho stiilis väga levinud. Kasutust leiavad nad enamasti ühe seina jaoks. Seinad on enamasti krohvitud või tavalised siledad, kuid kasutada võib ka laudu ja miks mitte keraamilisi plaate. Parkettpõrand on kallis, kuid selle asemel võib kasutada laminaati.

Siiski ei ole vaja kogu elamises kapitaalset remonti teha, sest boho stiili saab kujundada ka kõige klassikalisemas viimistluses. Näiteks piisab ainult mõnest erksast mööbliesemetest, et kogu korteris oleks olemas boheemlaslik vibe.

Boho stiili näide.
Boho stiili näide. Foto: Shutterstock

Mööbel

Boho stiil on väga ebakorrapärane, mistõttu võib ka mööbel olla korteris vägagi juhuslik ja võimalik on ka esemete funktsiooni muutmine. Näiteks võivad põrandal olla istumiseks hoopis padjad. Samuti ei pea ise lauda poest ostma, vaid saab selle valmistada ka vanadest euroalustest. Viimastest on võimalik teha ka diivan või mõni muu istumisase, kui lisada pehmed ja mugavad padjad.

Boho stiilis elamist iseloomustab ka mööbli rohkus. Nimelt võib olla elutoas mitu diivanit, tugitooli või lauda. Rohked istekohad võimaldavad mahutada palju inimesi. Peale selle tasub mööblit kombineerida, näiteks võivad söögilaua toolid olla erinevad.

Üheks variandiks on kasutada antiikmööblit. See tähendab, et võite panna moodsa diivani kõrvale kapi, mis on mitusada aastat vana. Peale selle võib kasutada  näiteks punutud kiiktoole. See lisab ka keset linna asuvale korterile maa- ja looduslähedust. Samuti on hea valik polsterdatud mööbel, aga ka näiteks oakott.

Boho stiili näide.
Boho stiili näide. Foto: Shutterstock

Sisustuselemendid

Mööbli kõrval ei saa tähelepanuta jätta ka muid sisustuselemente, mis on boho stiilis kodu lahutamatu osa. Nimelt võiks sisustuselemente olla samuti rohkelt ja need võivad olla ükskõik mis ajastust või materjalist. Näiteks lühter või kuldse raamiga peegel ning vanaaegne küünlajalg, mis on asetatud klaasist lauale. Samuti ei saa märkamata jätta ka patju. Neid võiks olla hästi palju ja erinevaid, nii toolidel, diivanil kui voodil. Peale selle on olulisel kohal vaibad, aga ka muu kodutekstiil. 

Samuti on oluline roll väikestel nipsasjakestel, nagu näiteks küünlajalgadel, vaasidel, kujukestel ja muudel kunstiteostel. Seega on suurepärane võimalus kasutada reisidelt toodud suveniire või võtta välja kappi kogunenud vanad dekoratsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles