2019. aastal Eestis korraldatud toidu märgistamise ja toiduhügieeni uuringu tulemustest selgus, et pea pooled tarbijatest, kes märgistusi loevad, otsivad infot toidu päritolumaa kohta. Tarbija jaoks võib olla oluline teada, kust on pärit näiteks kartulid või vorsti valmistamisel kasutatud liha.
Säilimisaja selge märgistamine aitab vähendada toidu raiskamist
Kestlikust toitumisest rääkides ei saa mööda vaadata toidu raiskamisest. Toitu ära visates ei raiska me mitte ainult enda raha, vaid ka ohtralt muid ressursse, näiteks põllumaad, vett, energiat ja tööjõudu ehk toidu raiskamisel on väga suur mõju keskkonnale.
Toidu raiskamist aitaks teiste tegevuste seas vähendada säilimisaja ehk «parim enne» ja «kõlblik kuni» märgistuse selge ja arusaadav kasutamine. On teada, et Euroopa Liidus tekib igal aastal kuni 10 prtosenti toidujäätmeteid seepärast, et nii käitlejad kui ka tarbijad mõistavad säilimisaja märgistust valesti. Probleem võib tekkida sõnade ja kuupäeva paiknemisest pakendil.
Kuupäev peaks paiknema sõnade «parim enne» ja «kõlblik kuni» juures. Kui sõnad ei paikne kuupäeva vahetus läheduses, jääb tarbijal selge käitumisjuhis saamata ja see võib soodustada kergekäelist toidu äraviskamist. Samamoodi võib tarbija sel juhul ilma süvenemata eeldada, et toit on söögikõlblik vaid märgitud kuupäevani, olgugi et kusagil pakendil võib olla tegelikult märge «parim enne», mille puhul võib toitu süüa veel mõnda aega pärast selle kuupäeva möödumist.
Niisamuti tasuks tootjatel analüüsida, kas neil on tooteid, mille puhul võiks «kõlblik kuni» asemel kasutada «parim enne» märgistust. Hea näide on kodumaalt võtta – mullu sügisel Maaeluministeeriumi eestvedamisel ja koostöös sektoriga selline asendus mitme piimatoote puhul tehti. See on meede, mis aitab vältida toidu asjatut äraviskamist. Mõistagi on siin oluline, et toiduohutus oleks tagatud.
Teavitustöö on vajalik
Muudatused pakendite märgistamisel ei ole kaugeltki ainus võimalus kestliku toidusüsteemi loomiseks, aga iga samm aitab meid sellele suurele eesmärgile lähemale. Kui sammud on astutud, tuleb teha ka tõhusat teavitustööd, et muudatused oleksid igale inimesele arusaadavad ning mõjutaksid teda tegema tervist toetavaid ja säästlikke valikuid.