Toataimede ümberistutamine: millele tähelepanu pöörata ja kuidas seda õigesti teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Kevad on aeg, mil toataimed ümber istutada.
Kevad on aeg, mil toataimed ümber istutada. Foto: Shutterstock

Plantariumist antakse nõu, kuidas teha lihtsalt ja kiirelt kindlaks, kas toataim vajab ümberistutamist ja toovad välja parimad praktikad ümberistutamise teostamiseks.

Millal on õige aeg toataimede ümberistutamiseks?

Üldine soovitus on, et toataimi tuleks istutada ümber ühe kuni pooleteise aasta järel. Sobivaim aeg selleks on kevadel, enne paljude toataimede aktiivse kasvutsükli algust. On siiski liike, mis ei vaja iga-aastast ümberpaigutamist suuremasse potti. Sellisteks taimedeks on näiteks erinevad orhideed, aeglasema kasvuga havisabad ja aglaoneemad. Küll aga vajavad sagedast ümberistutamist kindlasti noored ja kiirekasvulised toataimed.

Juhul, kui kahtlete ümberistutamise vajalikkuses – näiteks olete alles äsja taime uueks omanikuks saanud – viitavad taime suuremasse potti istutamise vajadusele järgnevad märgid:

  • Taim on mõõtmetelt silmnähtavalt praeguse poti jaoks liialt suur. Sellisel juhul võib taimepotil olla raskusi püsti püsimisega või on pott taime raskuse ja tiheda juurtepalli poolt koguni katki pressitud.
  • Taime juured kasvavad poti all paiknevatest veeavadest välja. See viitab selgelt, et juured soovivad hoogsalt potist välja kasvada ning vajavad täiendavat toitainerikast kasvupinda.
  • Mullapall on tihe ning vesi ei imbu, vaid valgub mulla pinnalt külgedele või üle poti servade maha. Tegemist on kindla märgiga, et juurtest on moodustunud tihe padjand ning taim vajab piisava hulga toitainete ning vee omastamiseks värsket mulda ning ruumikamat potti.
  • Viimasest ümberistutamisest on möödas rohkem kui kaks aastat. Sellisel juhul annab ümberistutamine uude mulda ja suuremasse potti kindlasti taime kasvule uut hoogu. Kui taim on pikalt ümberistutamata, kuid hea väljanägemisega ning taime pott tundub veel ruumikas, piisab ka üksnes mulla pealispinna uuendamisest. Selleks tuleb juuri kahjustamata eemaldada nii palju mulla pealispinda kui võimalik ning asendada see antud taimeliigile sobiliku värske mullaga.
Kitsastes oludes juured võivad poti katki teha.
Kitsastes oludes juured võivad poti katki teha. Foto: Shutterstock

Mida on taimede ümberistutamiseks vaja?

Enne käte mullaseks tegemist veenduge, et teil oleks käepärast kõik vajalik:

  • mugavad aiatöökindad;
  • käärid või nuga juurte kärpimiseks;
  • poorne paberrätik või kohvifilter poti äravooluavade katmiseks;
  • taimeliigile sobiliv toataimemuld;
  • istutuskühvel;
  • kastekann ja veepihusti;
  • uus taimepott ja ümbrispott.

Suuremõõtmeliste toataimede ümberpaigutamisel suuremasse potti on teretulnud pereliikme, sõbra või kolleegi abikäed – kahekesi toimetades on taime tõstmine ning selle käigus taime vigastamise vältimine hõlpsam.

Kuidas valida taime jaoks sobivat potti?

Uus taimepott peaks sõltuvalt taime suuruses olema umbes 2-4 sentimeetrit eelmisest laiem ning sügavam. Veenduge, et potil oleksid põhjas avad liigse kastmisvee äravalgumiseks.

Kui soovite lisaks taimepotile dekoratiivsema välimusega ümbrispotti, tuleb arvestada sellega, et ümbrispoti ja istutuspoti vahele peaks jääma 1-2 sentimeetrit vaba ruumi. Tihedalt üksteise vastas paiknedes on soodustatud liigniiske keskkonna tekkimine.

Taim tuleb istutada eelmisest natukene suuremasse potti.
Taim tuleb istutada eelmisest natukene suuremasse potti. Foto: Shutterstock

Kuidas taimi õigesti ümber istutada?

Taimede ümberistutamine suuremasse potti ei nõua palju aega ega vaeva. Oluline on teada mõningaid lihtsaid tõdesid ning neid sammhaaval praktikasse rakendada:

  1. katke uue poti äravooluavad paberrätiku, -filtri või muu poorse materjaliga;
  2. asetage poti põhja drenaažiks mõne sentimeetri jagu kergkruusa;
  3. asetage drenaažikihile mulda, et tekitada juurtele ka poti sügavamasse ossa kasvuruumi;
  4. kastke taime põhjalikult enne vanast potist välja tõstmist põhjalikult ning eemaldage ettevaatlikult taim vanast potist;
  5. harutage lahti vanad juured, kärpige kääride või noa abil vanade juurte ots ning eemaldage kuivanud juured;

    Eemaldage vana muld ja kärpige juuri.

    Shutterstock

  6. suurema taimepuhmiku või potis laiutavate uute külgharude korral jagada taim osadeks – tütartaimed saab istutada eraldi pottidesse ning pistoksad asetada veeanumasse enesele juuri kasvatama;
  7. asetage taim uude potti ning veenduge, et juurepall saab paigutatud poti keskele ning taim paikneb potis sirgelt;
  8. täitke pott ka külgedelt mullaga ja patsutage mullapinnale, et muld tihedamalt juuri ümbritseks;
  9. kastke taime veelkord läbi, et soodustada juurdumist;
  10. soovi korral kaunistage mullapind dekoratiivkividega, et need saaksid tuua esile taimede lehestiku ja õied ning aidata mullapalli niiskust säilitada.
Täitke pott mullaga nii, et poti ääre ja mullapinna vahele jääks vähemalt kaks sentimeetrit.
Täitke pott mullaga nii, et poti ääre ja mullapinna vahele jääks vähemalt kaks sentimeetrit. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles